Суд закрив справу Стерненка і визнав його невинним у вбивстві свого нападника: подробиці
Суд закрив справу Стерненка і визнав його невинним у вбивстві свого нападника: подробиці

Суд закрив справу Стерненка і визнав його невинним у вбивстві свого нападника: подробиці

Приморський суд Одеси закрив справу щодо загибелі учасника нападу на громадського діяча, відеоблогера та волонтера Сергія Стерненка в 2018 році. Стороні обвинувачення не вдалося довести його провину.

Про це повідомив сам Стерненко у соцмережі X (раніше відома, як Twitter), а також його адвокат Ілля Воробйов. "Справу про самозахист Сергій Стерненко закрили", – зазначив захисник.

Він додав, що у цій справі була дуже складна та яскрава боротьба.

"Це перемога громадянського суспільства та сильної юридичної стратегії захисту над системою, яка намагалась зламати активіста та спотворити образ патріота України. Саме такі справи є маркером довіри суспільства до судової системи", – додав Воробйов.

Сам Стерненко уточнив, що сторона обвинувачення не довела його провину.

"У моїх діях не було умислу на умисне вбивство. І не могло бути, бо я захищав своє життя під час вже третього замовного нападу у 2018 році в Одесі", – додав він.

Варто зазначити, що у 2018 році на Сергія Стерненка було вчинено три напади. Під час третього, який стався 24 травня у дворі будинку, де проживає громадський діяч, на нього напали двоє чоловіків. Одного з них Стерненко смертельно поранив ножем у живіт. Другий теж був поранений, але зміг втекти. Наступного дня поліція повідомила, що затримала другого нападника.

У зв’язку з нападом на Стерненка 25 травня поліція відкрила три кримінальні провадження у ч. 1 ст. 122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 115 (замах на вбивство) і ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

У червні 2020 року у цій справі Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві й незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 Кримінального Кодексу України). Після цього його відправили під домашній арешт. А у січні 2021 року суд задовольнив клопотання захисту, відпустивши Стерненка на поруки народному депутату Роману Лозинському.

Тим часом проти нього продовжилась інша справа, у якій його підозрювали у викраденні людини — місцевого депутата Сергія Щербича. 23 лютого Стерненку було винесено вирок - 7 років та 3 місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Але від відповідальності за статтею про викрадення людини Сергія звільнили через закінчення строку давності.

У лютому 2022 року відбулося засідання Касаційного кримінального суду щодо справи Стерненка та Руслана Демчука. Було скасовано рішення Приморського районного та Апеляційного судів міста Одеси стосовно ч. 1 ст. 263 ККУ (щодо "зберігання" Стерненком одного патрона), проте вирок стосовно ст. 146 ("Викрадення") залишили. Таким чином, з активіста зняли судимість.

Як повідомляв OBOZ.UA, адвокат Масі Найєм заявив, що вирок одеському активісту Сергію Стерненку, якого визнали винним у викраденні людини й засудили до 7 років колонії з конфіскацією половини майна, є необґрунтованим.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader