Активіст Сергій Стерненко повідомив про закриття справи щодо його самозахисту
Активіст Сергій Стерненко повідомив про закриття справи щодо його самозахисту

Активіст Сергій Стерненко повідомив про закриття справи щодо його самозахисту

У травні 2018 року двоє невідомих напали на Сергія Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Один з нападників, Іван Кузнецов, помер унаслідок застосування активістом самооборони.

Громадський активіст і блогер Сергій Стерненко на своїй фейсбук-сторніці 26 грудня повідомив, що Приморський районний суд закрив справу про ймовірне перевищення ним самооборони, передає «Радіо Свобода».

«Мені самому у це не віриться, але відповідне рішення ухвалив Приморський районний суд Одеси. Сторона обвинувачення не довела мою провину, у моїх діях не було умислу на умисне вбивство. І не могло бути, бо я захищав своє життя під час вже третього замовного нападу у 2018 році в Одесі», — написав він.

Стерненко висловив вдячність учасникам акцій протестів на його підтримку та своїм адвокатам.

Один з нападників, Іван Кузнецов, помер унаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов, був допитаний поліцією.  

11 червня 2020 року Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). Служба безпеки сумнівалась у версії активіста щодо самооборони. Однак 10 лютого 2022 року Верховний суд скасував вирок Сергію Стерненку в частині незаконного поводження зі зброєю.

У червні цього року Приморський районний суд Одеси засудив Абзала Баймукашева до 10 років позбавлення волі у справі про замах на Сергія Стерненка, який стався у травні 2018 року. Його визнали винним у замаху на умисне вбивство і незаконному зберіганні та поводженні зі зброєю.

  • Читайте також: Стерненко заявив, що виграв справу проти СБУ про захист честі та гідності

У серпні Стерненко писав про те, що прокуратура просить призначити ще одну психіатричну експертизу, а також аналіз ножа, яким громадський активіст Сергій Стерненко захищався під час третього нападу на нього в Одесі та смертельно поранив одного зі зловмисників, Івана Кузнецова. 

Фото: «Радіо Свобода»

Читайте також
«Можем павтаріть». Фонд Притули запустив новий мегазбір спільно зі Стерненком і Лаченковим
Справа Стерненка про самозахист: прокурор просить призначити додаткову психіатричну експертизу та черговий аналіз ножа
Суд звільнив Стерненка від відбування покарання за ґратами
Апеляційний суд визнав Стерненка винним у незаконному поводженні з «вогнепальною зброєю»
Стерненка виправдали за статтею, яка передбачала сім років в'язниці
У справі Стерненка про вбивство заявили відвід судді і вирішили допитати свідків
Стерненко сказав, що суддя «переписав вирок» у справі про викрадення депутата (ДОПОВНЕНО)
Справу щодо другого нападу на Стерненка закрили без його відома. Можлива скарга до Європейського суду з прав людини
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги за темою
Суд
Джерело матеріала
loader
loader