Кабмін планує об’єднати дві групи ФОП та запровадити зміни до РРО
Кабмін планує об’єднати дві групи ФОП та запровадити зміни до РРО

Кабмін планує об’єднати дві групи ФОП та запровадити зміни до РРО

Представлена урядом Національна стратегія доходів з 2024 по 2030 роки передбачає реформу спрощеної системи оподаткування (ССО) зі звуженням сфери її застосування.

Про це йдеться в документі Нацстратегії, що був представлений на сайті Мінфіну.

Зазначається, що звуження сфери застосування ССО буде відбуватись шляхом виключення юридичних осіб, запровадженням запобіжників для зменшення зловживань, підвищенням порогу реєстрації платників ПДВ і збільшенням ефективних ставок податків до рівня загального режиму.

Зараз дивляться

Документом також передбачено об’єднання фізосіб-підприємців (ФОП) другої та третьої групи в одну групу у 2025-2027 роках. Нова група ФОП буде зобов’язана сплачувати податок з обсягу отриманого доходу на основі диференційованої шкали ставок.

– Ця шкала передбачатиме мінімальну ставку в розмірі 3% для торговельної діяльності та міститиме градацію ставок до 17% для низки послуг (з метою заохочення добровільного переходу на загальну систему оподаткування доходів фізичних осіб), – ідеться в повідомленні.

У Нацстратегії пояснюють, що шкала диференційованих ставок для окремих видів діяльності та послуг передбачатиме поступове їх підвищення протягом трьох років.

Також реформа ССО, яка прописана в Стратегії, передбачає, що протягом трирічного перехідного періоду ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи поступово збільшуватимуться до рівня ставки податку на прибуток (18%), після чого юрособам буде заборонено перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Зокрема, в рамках реформи будуть проведені скорочення видів діяльності, які дозволені для участі в першій групі ФОП. Це відбуватиметься за рахунок виключення високомаржинальних видів бізнесу. Для таких фізосіб буде скасовано фіксований розмір податку і застосовано податок з фактично отриманого доходу. За умови відмови від РРО/ПРРО передбачається застосування в перехідному періоді максимальних ставок єдиного податку, передбачених для певного виду діяльності після закінчення перехідного періоду.

Стосовно нової групи ФОП, яка буде об’єднана з другої та третьої груп, то тут застосування РРО/ПРРО буде обов’язковим.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Для фізосіб, які мають фермерські господарства та залишаться в режимі четвертої групи ССО, оподатковувану базу буде розширено із запровадженням оподаткування землі на основі її масової оцінки.

Реформа передбачає також скасування винятків щодо можливості ведення господарської діяльності без обов’язку здійснювати облік і документально підтверджувати походження товарів, що перебувають у реалізації. Очікується, що такий облік буде максимально спрощеним, але обов’язковим. Він також не буде залежати від організаційно-правової форми та/або виду діяльності платника податків.

Початок реформи передбачатиме, що Держподатслужба (ДПС) має здійснити деякі заходи в рамках реформи податкового адміністрування в частині забезпечення конфіденційності та захисту даних у системах ДПС. Це включає, зокрема, перехід на аналітичну роботу зі знеособленими масивами даних (зокрема, інформації, отриманої від платників податків і податкових агентів) у 2024 році, що має відкрити податківцям доступ до інформації про банківські рахунки.

Реформа ССО розпочнеться через рік після виконання вищезазначених пунктів реформи податкового адміністрування.

Теги за темою
Мінфін
Джерело матеріала
loader
loader