Є два ризики: чого очікувати від курсу долара до гривні у 2024 році
Є два ризики: чого очікувати від курсу долара до гривні у 2024 році

Є два ризики: чого очікувати від курсу долара до гривні у 2024 році

Наразі важко спрогнозувати курс долара до гривні у 2024 році. Він залежатиме від того, чи нададуть партнери макрофінансову допомогу Україні.

Про це Фактам ICTV розповів економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

– Якщо макрофінансова допомога буде в тій кількості, яка потрібна економіці України, тобто десь $37 млрд, курс буде в межах тих, які маємо зараз. Тобто все буде стабільно і буде повністю сценарій 2023 року, – сказав він.

Наразі є два ризики для курсу, вважає експерт.

Зараз дивляться

Перший ризик – це фізичне зменшення валютних резервів Національного банку України. Він є сьогодні єдиним джерелом, що постачає на внутрішній ринок валюту.

Другий ризик – це різке збільшення готівкової гривні в обігу. Це може статись, якщо Україна отримає менше макрофінансової допомоги і уряд буде вимушений друкувати гроші. Якщо почнеться друкування грошей, буде сильна інфляція.

– Ми з вами сценарій, що відбувається з економікою в процесі друкування грошей, маємо у 2022 році. Тоді було надруковано 400 млрд грн, і курс впав з 26 до 40 грн за долар, – зазначив він.

Пендзин наголошує, що спрогнозувати курс можна буде лише тоді, коли партнери визначаться з допомогою Україні.

– Якщо буде макрофінансова допомога, буде все стабільно. Якщо її не буде або вона буде менше, все буде залежати від обсягу валютних резервів і від можливості й бажання уряду друкувати гроші. Якщо їх буде надруковано багато, курс впаде сильно. І на скільки – не знає ніхто, тому що ніхто не знає, скільки не буде вистачати макрофінансової допомоги, – додав економіст.

Він нагадав, що на сьогодні ані США, ні ЄС не підтвердили виділення макрофінансової допомоги. Тобто сьогодні з $37 млрд, які потрібні в бюджеті від макрофінансової допомоги, фізично є $10 млрд.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

21 грудня Єврокомісія оголосила про виплату Україні останнього траншу макрофінансової допомоги у розмірі €1,5 млрд у рамках пакету на €18 млрд на 2023 рік.

Теги за темою
долар
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader