Постачає Росії всюдиходи, які вже помітили на фронті: китайська компанія оголошена спонсором війни
Постачає Росії всюдиходи, які вже помітили на фронті: китайська компанія оголошена спонсором війни

Постачає Росії всюдиходи, які вже помітили на фронті: китайська компанія оголошена спонсором війни

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло китайського виробника мотовсюдиходів Shandong Odes Industry (бренд Aodes, який також зареєстрований у США) до переліку міжнародних спонсорів війни. Ця компанія продала всюдиходи безпосередньо Міністерству оборони РФ, і техніку вже бачили в Україні. Крім того, Shandong Odes Industry активно постачає й інші транспортні засоби до Росії, а також сплачує сотні тисяч доларів до бюджету агресора.

Так, Shandong Odes Industry потрапила до списку "Війна та санкції" як міжнародний спонсор війни 28 грудня. Перелік складає НАЗК спільно з Міністерством юстиції України.

Shandong Odes Industry Co., Ltd. у списку міжнародних спонсорів війни

Зазначається, що компанія має штаб-квартиру у китайському Шаньдуні. Однак бренд Aodes також зареєстрований в США і включає повний спектр виробництва, обслуговування та реалізації мотовсюдиходів з командами дослідження та розробки зі США, Європи та Китаю.

У Росію Shandong Odes постачає свою продукцію з 2021 року. А офіційним дистриб'ютором Aodes на території Росії є ТОВ "Меркур-ДВ". Російське представництво Aodes складається з понад 60 дилерських центрів, що продають та обслуговують квадроцикли, мотовсюдиходи та гольфкари власного виробництва. Лише за 2022 рік ця компанія сплатила податків до бюджету агресора більш ніж на 797 тис. дол.

"Aodes продовжує бути активним учасником імпортно-експортних операцій з державою-терористом. Зокрема, у період з 24 лютого 2022 року до 31 липня 2023 року було імпортовано товарів більш ніж на 16 млн дол. Серед товарів були квадроцикли, запчастини для ремонту та обслуговування , надувні човни", – зазначили у НАЗК.

Крім того, у березні-квітні 2023 року компанія відправила до РФ 137 автомобілів Desertcross більш ніж на 1,5 млн дол. Основним покупцем виступала російська автоспортивна компанія "Формула 7"/"Формула Д". А з жовтня 2022 року до серпня 2023 року китайська Shandong Odes експортувала запчастини до квадроциклів та всюдиходів на загальну суму понад 19 млн дол.

Так, у 2023 році Міноборони РФ закупило китайські всюдиходи Desertcross 1000-3 для потреб своєї армії. Станом на середину листопада 2023 року в розпорядженні ворога вже налічувалося 53 Desertcross 1000-3, а до кінця березня 2024 року має бути закуплено ще 1590 одиниць із "додатковими опціями", – наголосили в НАЗК.

Ці машини вже були помічені в Україні. Зокрема, було опубліковано кадри знищення двох всюдиходів Desertcross 1000-3 поблизу села Кринки на тимчасово окупованих Росією територіях Херсонської області.

Знищений в Україні Desertcross 1000-3

"Компанія Shandong Odes Industry через дистриб'юторів ТОВ "Меркури-ДВ" та ТОВ "Формула Д" забезпечує технологічні можливості країни-агресора, активно підтримує економіку та військову машину Росії. Спроб засудити війну Росії проти України від керівництва компанії не було", – резюмували в НАЗК.

Нагадаємо, включені до переліку міжнародних спонсорів війни компанії вносяться до бази World-Check. Це не загрожує їм закриттям, але базу використовують у всьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше НАЗК внесло другу найбільшу державну будівельну компанію Китаю – China Railway Construction Corporation (CRCC) – до переліку міжнародних спонсорів війни. За наявною інформацією, ця компанія збирається побудувати для Росії підводний тунель у Крим.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader