Китай призначив нового міністра оборони, відкривши двері для переговорів зі США
Китай призначив нового міністра оборони, відкривши двері для переговорів зі США

Китай призначив нового міністра оборони, відкривши двері для переговорів зі США

У п'ятницю Китай призначив колишнього начальника ВМС Дун Цзюня новим міністром оборони замість попереднього міністра, Лі Шанфу, який зник з поля зору громадськості чотири місяці тому.

Як пише Bloomberg, це допоможе відновити військові переговори на вищому рівні з США, які вважаються вирішальними для стабілізації відносин між державами, що володіють ядерною зброєю. Високопоставлений американський військовий чиновник сказав, що такі переговори відновляться в січні.

Колишній міністр оборони Лі Шанфу не зміг зустрітися з міністром оборони США Ллойдом Остіном, так як щодо нього діють санкції США. Однак Дун Цзюнь не зіткнеться з подібними обмеженнями, оскільки він не знаходиться під санкціями.

Що відомо про нового міністра

Відзначається, що Дун Цзюнь має великий досвід роботи у військово-морському флоті Китаю. Він також працював у Тайванській протоці - одному з найбільших осередків напруженості у відносинах Пекіна з Вашингтоном.

Новий міністр оборони також раніше був заступником командувача Південним військовим командуванням, яке стежить за Південно-Китайським морем, де Китай має територіальні суперечки з сусідніми країнами, включаючи Філіппіни та В'єтнам.

Дун також був заступником командувача Військово-Морськими Силами Східного військового командування. Цей флот відповідає за Східно-Китайське море, включаючи острів Тайвань, на який Пекін претендує.

За словами одного з експертів, призначення Дун Цзюня - це знак того, що Китай позначив Південно-Китайське море як нову пріоритетну область геополітичного протистояння між Китаєм і США. 

Що сталося з попереднім міністром оборони Китаю

Останній раз міністр оборони Китаю Лі Шанфу з'являвся на публіці 29 серпня, коли він виголосив промову на форумі в Пекіні, після чого зник з публічного поля.

В середині вересня в ЗМІ з'явилася інформація, що він був позбавлений своїх обов'язків міністра оборони. Також Financial Times і The Washington Post з посиланням на уряд США стверджували, що Лі Шанфу опинився під слідством, з приводу закупівель військової техніки.

В кінці жовтня з'явилася інформація про те, що Лі Шанфу зняли з посади.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader