Знайти життя на інших планетах допоможе «відсутня» речовина
Знайти життя на інших планетах допоможе «відсутня» речовина

Знайти життя на інших планетах допоможе «відсутня» речовина

Знайти життя на інших планетах допоможе «відсутня» речовина

Нестача вуглекислого газу може бути свідченням наявності води та можливого життя на планеті.

Вчені з Массачусетського технологічного інституту, Університету Бірмінгема та інших установ заявили про те, що під час пошуку життя на інших планетах необхідно дивитися не на присутність, а на відсутність деяких хімічних елементів, повідомляє Phys.org.

На думку вчених, якщо в атмосфері кам'янистої планети менше діоксиду вуглецю (вуглекислого газу), ніж у інших небесних тіл у цій самій системі, це може вказувати на наявність рідкої води, а разом з нею і життя. І цей «підпис» може допомогти знайти телескоп «Джеймс Вебб».

Вчені запропонували й інші характеристики, які можуть вказати на потенційну наявність життя, але їх важко зафіксувати за допомогою сучасних інструментів. Ознака відносно низького вмісту вуглекислого газу є єдиною, яку можна виявити зараз.

«Святий Грааль у науці про екзопланети — це пошук заселених світів та наявність життя, але всі особливості, про які йшлося досі, були поза досяжністю нових обсерваторій. Тепер у нас є спосіб дізнатися, чи є вода на іншій планеті. І ми зможемо досягти цього протягом найближчих кількох років», — заявив Жюльєн де Віт, доцент кафедри планетарних наук у Массачусетському технологічному інституті.

На даний момент астрономи виявили 5200 планет поза нашою Сонячною системою. За допомогою сучасних телескопів вчені можуть безпосередньо виміряти відстань від планети до зірки і час, за який вона здійснює оберт навколо неї. Це може допомогти вченим визначити, чи знаходиться планета в населеній зоні. Водночас, можливості безпосередньо підтвердити, чи існує на планеті життя, не було.

У новому дослідженні вчені запропонували шукати ознак життя на планеті шляхом виявлення наявності невеликих концентрацій вуглекислого газу. Такий пошук найкраще спрацював би для систем типу «горошок у стручці», в яких кілька планет земної групи приблизно однакового розміру обертаються відносно близько одна до одної, подібно до нашої Сонячної системи. Перший крок, який пропонує команда — підтвердити наявність у планет атмосфери, просто перевіривши наявність вуглекислого газу, який, як очікується, домінуватиме в атмосфері більшості планет.

Після того, як вчені підтвердять наявність атмосфери на планетах, вони пропонують досліджувати концентрацію вуглекислого газу. Це дозволить побачити, чи менше його на одних планетах, ніж на інших. Якщо це так, то планета, швидше за все, придатна для життя, а це означає, що на її поверхні є значні обсяги рідкої води.

Водночас наявність придатних для життя умов не обов'язково означає, що планета живе. Щоб визначити, чи дійсно на небесному тілі існує життя, вчені пропонують шукати озон.

Вчені зазначають, що на Землі рослини та мікроби поглинають вуглекислий газ. Але в рамках цього процесу вони виробляють кисень, який вступає в реакцію із сонячними фотонами та перетворюється на озон. А його набагато простіше виявити, ніж кисень.

Раніше вчені заявили про те, що у Всесвіті може існувати тип екзопланет, схожих на гігантське очне яблуко. Поява цих небесних тіл пов'язані з приливно-відливними явищами.

Джерело матеріала
loader
loader