Порошенко про мобілізацію: Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт
Порошенко про мобілізацію: Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт

Порошенко про мобілізацію: Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт

Питання мобілізації потребує обʼєднання суспільства, влади і армії. Урядовий законопроєкт, який було подано до Верховної Ради, суперечить законам України і вже призвів до збурення людей.

Про це в інтерв’ю заявив лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

Він наголосив, що "ЄС" вісім разів голосувала за мобілізацію і за продовження воєнного стану з 24 лютого 2022 року, але усе має відбуватися відповідно до закону.

Порошенко нагадав, що відповідно до 106 статті Конституції України, саме "президент визначає, оголошує часткову або повну мобілізацію".

"Ніхто інший. Президент не має права, не може делегувати ці повноваження будь-кому … В Україні існує Закон про мобілізацію. І там також зазначено в статті 4, статті 11, що саме президент визначає форму, способи і інші складові мобілізації. Не уряд, не народні депутати. Чому? Це природньо, бо президент має набагато більший обсяг інформації, на базі якої він приймає рішення щодо обставин, які супроводжують мобілізацію", – зазначив політик.

Він погодився із Головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним щодо того, що "військові роблять свою справу".

"Вони воюють. Вони не мають визначати права, свободи громадян. Не мають визначати терміни, ресурси. Вони воюють тим, що їм дала держава і партнери. Чим їх озброїв народ України" - сказав Порошенко.

Він нагадав, що в 2014-15 роках "брав на себе відповідальність і оголошував хвилі мобілізації".

"Тоді, коли ситуація була надважка. В 14 році – на початку 15 року. Потім я прийняв рішення, що ми сьому хвилю мобілізації не оголошуємо. Незважаючи на те, що був величезний тиск військових. Як це ви не оголошуєте, коли сьома хвиля? Ні, я не бачу для цього жодної підстави. Навпаки, ми маємо використовувати замість батога пряник. Створюючи мотивацію для людей поглиблювати свій фах і більш якісно використовувати людські вміння. Потім в 2015 році я наголосив, що ми починаємо демобілізацію. І в 2016 році мені доповіли, що в складі Збройних Сил України не залишилося жодного мобілізованого, ми перевели все на контрактну базу", – нагадав пʼятий президент.

Саме тому він вважає, що зараз не можна забирати у президента повноваження і "не треба нікому ковдру тягнути на себе".

"Ми стовідсотково готові підтримати Президента. І не дамо руйнувати обороноздатність безглуздими абсолютно, дискредитуючими Українську державу, дестабілізуючими українське суспільство, абсолютно неприйнятними ініціативами", – підкреслив політик.

Він закликав, щоб мобілізація реалізувалася для того, аби укріпити обороноздатність держави. Також вона має базуватися на справедливості і на Конституції та законах України. Окрім того, не повинні порушуватися конституційні права і свободи громадян.

Також, як зазначив Порошенко, варто "чітко розуміти наслідки для економіки".

"Тому що відповідно до діючих норм міжнародної економічної співпраці наші партнери фізично гроші можуть виділяти на будь-які цілі – на покриття дефіциту бюджету, на соціальні виплати, на пенсії, – крім фінансування Збройних Сил. Єдине джерело для фінансування Збройних Сил – є українська вітчизняна економіка. Знищіть економіку – і не буде джерел для фінансування Збройних Сил", – наголосив Порошенко.

Таким чином, на його думку, "Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт" і також утриматися від "будь-яких різких рухів і кроків".

"Ми стверджували з 2014-го і з 2022-го року, що ми перемагаємо тому, що в нас є свобода і демократія. І ми бʼємося за свою землю. А для росіян і треба ці батоги, бо вони не знають, чого вони сюди приперлись. Їм треба заградотряди із вагнерівців, розстріл відступаючих, зеки на фронті. І решта фокусів з паспортами, з кредитними картками, з квартирами. З усім", – сказав лідер "ЄС".

Він закликав "дуже відповідально до цього підійти".

"Нам треба обʼєднатися – суспільству, владі і армії і продемонструвати, що ми здатні вирішувати проблеми", – резюмував Порошенко.

Джерело матеріала
loader
loader