Захистити себе та родину: коли, де і як ВПО можуть вакцинуватися проти грипу й Covid-19
Захистити себе та родину: коли, де і як ВПО можуть вакцинуватися проти грипу й Covid-19

Захистити себе та родину: коли, де і як ВПО можуть вакцинуватися проти грипу й Covid-19

Через повномасштабне вторгнення РФ чимало українських громадян були змушені залишити рідні домівки та переїхати в інші регіони чи за кордон.

Однак хвороби не зникли, наразі в Україні зафіксовано понад 17 підштамів Омікрона. Тож ризик захворіти на ГРВІ, грип та Covid-19 лише зростає. Як захистити себе і рідних за новим місцем проживання – у матеріалі Факти ICTV.

ГРВІ, грип та Covid-19: цифри і факти

За , станом на 17 грудня поточного епідсезону в Україні зареєстровано 1 612 297 випадків ГРВІ, що на 35,7% більше показника за аналогічний період сезону 2022-2023 років.

Зараз дивляться

На 50-му тижні 2023 року в Івано-Франківській області зафіксовано два летальні випадки пацієнтів, що хворіли на грип і не мали профілактичних щеплень проти грипу та Covid-19.

Covid-19 із початку епідсезону загалом забрав життя 456 українців.

Імунопрофілактика залишається одним із ключових пріоритетів фахівців сфери здоров’я та національної безпеки. Особливо важливою вона є для людей віком 60+, які є основною групою ризику тяжкого перебігу і ускладнень Covid-19 та грипу.

Вакцинація – захист від тяжкого перебігу Covid-19 і грипу

Навіть попри загрозу смерті, деякі люди ставляться до грипу як до звичайної застуди. Однак насправді гостре вірусне захворювання, що уражає органи дихання, може викликати важкі ускладнення: пневмонії, отити, синусити, менінгіт тощо.

Грип уражає легеневу тканину таким чином, що вона перестає виконувати свої функції. Людині просто бракує повітря, щоб дихати. Причому найбільше ризикують люди віком 60+.

Серед можливих ускладнень коронавірусної хвороби фахівці виділяють: гостру дихальну недостатність, пневмонію (запалення легень вірусної природи, яке не лікується антибіотиками), гострий респіраторний дистрес-синдром, гостру травму печінки, гостру травму серця, вторинні інфекції, гостру травму нирок, септичний шок, тромбоз тощо.

Також після одужання від основного захворювання пацієнти можуть зіткнутися з так званим лонгковідом.

Коли варто вакцинуватися

– Грип циркулює в осінньо-зимовий період. Тому отримати захист можна протягом поточного епідсезону, аж до травня, а повноцінною імунізацією проти коронавірусної хвороби вважається введення двох доз вакцини і третьої бустерної – через 5 місяців. Групам ризику, передусім людям старшого віку, рекомендовано через 6 місяців зробити ще два щеплення, які є сезонними бустерами, – каже керівниця Центру первинної медичної допомоги Бахмута Світлана Шабаліна.

Вакцинація проти грипу не входить до Національного календаря, тож не є обов’язковою та безоплатною. Вакцину корейського чи французького виробництва можна купити в аптеці.

Але держава надає захист людям із груп ризику: вагітним, медикам, учителям. Вакцини проти Covid-19 залишаються безоплатними для кожного українця.

Важливо, що вакцинуватися від грипу та коронавірусу можна в один день. Відповідно до рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики ці два щеплення можна робити без інтервалу, але в різні руки.

Де ВПО та вимушеним переселенцям до інших країн отримати щеплення проти грипу та Covid-19

На період воєнного стану пацієнти із симптомами Covid-19, грипу або ГРВІ можуть відкрити лікарняний , як це було під час пандемії. Ті, хто живе не за місцем реєстрації, можуть вакцинуватися навіть без зміни декларації.

–  Якщо у вас декларація з лікарем із Луганської області, а ви перебуваєте в Закарпатті, ви можете прийти в найближчий пункт вакцинації і зробити свої планові щеплення. Зокрема, проти коронавірусу, – пояснює керівниця Центру первинної медичної допомоги Бахмута Світлана Шабаліна.

Контакти та адреси пунктів щеплення або центрів вакцинації доступні за телефоном 0 800 60 20 19 та на сайті .

Інформацію про вакцинацію українців, які тимчасово перебувають у Польщі, Румунії, Словаччині, Молдові та Чехії можна знайти за .

Дізнатися про щеплення українських громадян у Литві, Латвії, Німеччині, Ізраїлі та Франції можна .

Теги за темою
Коронавірус
Джерело матеріала
loader
loader