Польський шахіст відмовився тиснути руку супернику-путіністу на ЧС
Польський шахіст відмовився тиснути руку супернику-путіністу на ЧС

Польський шахіст відмовився тиснути руку супернику-путіністу на ЧС

Під час чемпіонату світу зі швидких шахів в Узбекистані польський гросмейстер Ян-Кшиштоф Дуда відмовився тиснути руку росіянину Денису Хісматулліну, який виступає на підтримку диктатора Володимира Путіна та війни проти України.

Перед початком поєдинку представник держави-агресора традиційно простягнув руку супернику, коли сідав за стіл. Дуда жестом руки показав, що відмовляється від рукостискання.

За регламентом, якби росіянин вирішив повідомити арбітрам про це, то поляк опинився б під загрозою програшу через порушення правил чесної гри.

Зараз дивляться

Хісматуллін цього не зробив і гра у підсумку завершилася нічийним рахунком.

У Самарканді Ян-Кшиштоф Дуда посів десяте місце. Він здобув 10 перемог, сім разів поєдинки за його участю завершилися нічиєю, а ще у чотирьох іграх він зазнав поразки. Тріумфатором чемпіонату світу з бліцу став норвежець Магнус Карлсен.

Відомо, що росіянин Хісматуллін підтримує дії диктатора Путіна і є прихильником війни в Україні. Він неодноразово їздив на фронт до російських загарбників та позував з ними для фото.

Тим не менш, 39-річному росіянину не заборонили змагатися під егідою Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ), яка не перевіряє заяви гравців. Цим займається Комітет з етики, який у 2022 році відсторонив іншого росіянина, Сергія Карякіна, за ідентичні погляди.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Як пише польська преса, Дуда рішуче підтримує Україну. З початку повномасштабної війни він неодноразово підтримував збір коштів для допомоги нужденним і разом з фондом CRIDO допомагає розвивати кар’єру молодих шахістів з України. У 2018 році він виграв срібну медаль на чемпіонаті світу з бліцу.

Джерело матеріала
loader