Одразу після народження малюку частково пересадили серце: у США провели першу в історії операцію
Одразу після народження малюку частково пересадили серце: у США провели першу в історії операцію

Одразу після народження малюку частково пересадили серце: у США провели першу в історії операцію

Щоб врятувати крихітного Оуена Монро, якому виповнилося лише 18 днів, хірурги зважилися на безпрецедентну операцію – першу в історії медицини – малюку частково пересадили серце, яке взяли у посмертного донора.

Рятівна операція, яку до того проводилася лише на тваринах

Ризик дитячих кардіологів Національного інституту серця, легень і крові виявився виправданим. Нині маленькому Оуену Монро вже 20 місяців і медики з радістю констатують, що тканина, яка використовується для фіксації серця Оуена, виросла, що при такому відновленні серця – найочікуваніша подія.

Тобто, відновлене серце Оуена Монро розвивається разом з ним.

Зараз дивляться

На відміну від більшості дітей, які народжуються з такою вадою, як у Оуена, йому, можливо, більше не знадобляться ризиковані операції на серці.

– Це величезний прогрес, — сказала докторка Кетлін Фентон, керівниця відділу передових технологій і хірургії Національного інституту серця, легень і крові.

Батьки Оуена дізналися, що у нього серйозний порок серця, після поглибленого ультразвукового дослідження на 20-му тижні вагітності.

У Оуена був рідкісний вроджений дефект під назвою артеріоз стовбура.

При артеріозі стовбура, який щороку вражає близько 250 немовлят у США, дві окремі судини в серці з’єднані в одну, що спричиняє змішування збагаченої киснем та дезоксигенованої крові. Відсутній також клапан, необхідний для того, щоб кров не текла назад.

Немовлята з артеріозом стовбура часто відчувають страждання відразу після народження. Надто багато крові тече в їхні легені, напружуючи крихітні повітряні мішечки. Через те, що їхня кров погано збагачена киснем, вони можуть виглядати синіми та мати проблеми з диханням.

Батько Оуена Нік Монро розказує, що вони з дружиною ще до народження синочка знали, що йому доведеться витримати операцію на відкритому серці, а потім, ймовірно, ще декілька, по мірі того, як хлопчик ростиме.

Батьки були дуже засмучені.

Тому, коли доктор Джозеф Турек, керівник дитячої кардіохірургії в Duke Health прийшов до них з несподіваною пропозицією – провести малюку часткову трансплантацію серця, вони вислухали його уважно.

Мама дитини – Тейлер, яка за фахом була медсестрою відділення інтенсивної терапії, лише запитала, скільки разів до цього хірург робив подібні операції.

– П’ять разів, але лише на тваринах, – чесно відповів доктор Турек.

Він пояснив батькам, якщо все піде добре, Оуену більше не знадобляться операції на відкритому серці.

Батьки хлопчика, після роздумів погодилися. Вони розуміли ризики такого незвичного оперативного втручання, але вони також знали, що їхній син інакше може не вижити.

Як рятували Оуена

У нього вже була серцева недостатність. У лікарні не змогли зробити рятівне серцево-легеневе шунтування під назвою ECMO, оскільки його пошкоджене серце не витримало б цього.

Нік і Тейлер погодилися спробувати часткову трансплантацію, але треба було знайти відповідного донора.

Усі в лікарні чекали. Увесь персонал відділення – усі медсестри, лікарі, всі пацієнти разом з батьками чекали на обнадійливу звістку.

Мама намагалася відокремити свої емоції від клінічного розуміння всього, що відбувається з її дитиною.

Вона  знала, що показують цифри на всіх медичних приладах, і задавала професійні запитання лікарям. Проте вдома, закрившись у душі, Тейлер давала волю сльозам.

Минуло більше, ніж два тижні, доки знайшли відповідне серце. Причому, серцевий м’яз донора не підходив для трансплантації, але клапани та кровоносні судини могли б допомогти Оуену.

Вранці 22 квітня 2022 року о 15-00 почалася рятівна операція.

Близько опівночі, Турек повідомив батькам, що все пройшло добре.

Звісно, Оуену все ще потрібні ліки, щоб його імунна система не відторгала трансплантовані частини серця, але для цього достатньо і невеликої дози.

Доктор Турек каже, що вони все ще вивчають, як організм реагує на подібний частковий тип трансплантації, щоб побачити, чи зможуть вони ще більше вдосконалити його.

Препарати, які пригнічують імунну функцію, звісно, підтримують життя, але вони також роблять людей більш вразливими до інфекцій і раку. Отже, мета полягає в тому, щоб знайти довгострокове рішення, щоб відмовитися від імуносупресії.

12 друзів Оуена

Процедура швидко приживається. Після операції Оуена було проведено 12 інших часткових трансплантацій серця дітям, у тому числі дев’ять у лікарні Duke Health, яка розробила операцію.

Ця техніка зробила можливою також “трансплантацію доміно” та трансплантацію розділеного кореня, що дозволяє одному донорському серцю врятувати життя двох важкохворих немовлят.

Доктор Джозеф Турек уважає, що це може допомогти сотням дітей щороку.

– Ми робимо 500 педіатричних трансплантацій серця на рік, діти отримують нові серця, а клапани з їхніх старих можуть бути використані для порятунку інших дітей, – сказав він.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader