Різдвяний калач із трьома начинками: маком, вишнями та горіхами
Різдвяний калач із трьома начинками: маком, вишнями та горіхами

Різдвяний калач із трьома начинками: маком, вишнями та горіхами

У 2023 році православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Тож відтепер православні святкують Різдво 25 грудня. Але у ПЦУ зазначили, що перехід буде поступовим і віряни за бажанням можуть продовжувати святкувати Різдво, як і раніше, 7 січня.

Як приготувати смачний і файний різдвяний калач відразу з трьома начинками – читайте на Фактах ICTV.

Різдвяний калач: рецепт на Різдво

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 500 г
  • дрiжджі – 20 г
  • молоко – 225 мл
  • яйце – 1 шт.
  • вершкове масло – 45 г
  • цукор – 60 г
  • ванільний цукор – 10 г
  • сметана – 75 г
  • сіль – 1/2 ч. л.

Інгредієнти для макової начинки:

  • мелений мак – 150 г
  • цукор – 50 г
  • ванільний цукор – 5 г
  • молоко – 75-80 мл

Інгредієнти для горіхової начинки:

  • мелені грецькі горіхи – 150 г
  • цукор – 50 г
  • ванільний цукор – 5 г
  • молоко – 65-70 мл

Інгредієнти для вишневої начинки:

  • варення вишні – 100 г
  • крохмаль – 1,5 ст. л.

Інгредієнти для штрейзеля (присипки):

  • борошно – 50 г
  • масло – 30 г
  • цукор – 2 ст. л.

Приготування:

Тісто:

Зараз дивляться
  1. Зробіть опару. Розведіть дріжджі у теплому молоці з цукром. Додайте ложку борошна, перемішайте і залиште у теплі на пів години.
  2. Додайте до опари борошно, сіль, ванільний цукор, яйця, розтоплене масло, сметану та молоко.
  3. Замісіть гладеньке тісто та залиште підніматися у теплому місці на 1,5-2 години. 
  4. Дістаньте тісто з миски, промніть його руками, щоб вийшло повітря. Підкачайте у кулю і залиште, щоб воно піднялося ще раз.

Горіхова начинка:

  1. Горіхи подрібніть качалкою або в блендері.
  2. До мелених горіхів додайте цукор, ванільний цукор і гаряче молоко. Перемішайте, накрийте кришкою і залиште запарюватися.

Макова начинка:

  1. Мак перетріть у ступці або пропустіть через спеціальний млинок для маку.
  2. Додате до маку цукор, ванільний цукор та гаряче молоко. Перемішайте, накрийте та залиште запарюватися.

Вишнева начинка:

До вишневого варення додайте крохмаль, перемішайте. Крохмалю потрібно стільки, що начинку було зручно намащувати на тісто та щоб вона не текла.

Формування різдвяного калача:

  1. Тісто розділіть на три рівні частини. Кожну частину розкачайте у прямокутник.
  2. На кожен пласт тіста викладіть одну з трьох начинок. Розрівняйте шар начинки так, щоб з усіх боків залишилися по 2-3 см незмащеного тіста.
  3. Закрутіть три рулети та щільно защипніть шов.
  4. Покладіть рулети поруч один з одним швом донизу та з’єднайте всі їх разом з одного боку, добре притиснувши кінці рулетів.
  5. Заплетіть косичку та щільно з’єднайте кінці рулетів з другого боку.
  6. Скрутіть тісто у калач, покладіть на деко, змащене олією, або застелене пергаментом чи силіконовим килимком.
  7. Візьміть звичайну скляну банку, змастіть її зовні олією та розташуйте в центрі калача, щоб під час розстоювання він зберіг гарну форму.
  8. Накрийте калач харчовою плівкою та залиште підніматися.
  9. Зробіть штрейзель. У борошно додайте холодне порізане на маленькі шматочки вершкове масло та цукор. Пальцями перетріть все до стану крихти.
  10. Змастіть калач яйцем, посипте штрейзелем.
  11. Духовку розігрійте до 180 градусів. Випікайте калач приблизно 45 хвилин.
  12. Готовність калача перевіряйте дерев’яною шпажкою. Вона повинна виходити з калача сухою, без слідів сирого тіста. Якщо калач починає підгорати, а всередини ще не готовий, прикрийте його зверху фольгою, блискучим боком догори.
  13. Готовий різдвяний калач зніміть із дека та дайте охолонути на решітці.

Смакуйте та насолоджуйтеся! Затишного Різдва!

Теги за темою
Різдво Традиції
Джерело матеріала
loader
loader