Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та "не тільки лижі"
Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та "не тільки лижі"

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та "не тільки лижі"

Vesti.ua побували на головному гірськолижному курорті - чи готовий він до високого се

Головний гірськолижний курорт України починає наповнюватись туристами, тому що 18 грудня в Буковелі стартував високий сезон. Наскільки курорт готовий до цього сезону, які виставляє своїм гостям ціни та чи є черги на витяги, з'ясовували на місці Vesti.ua.

Спершу слід зрозуміти, чи готові українці, які вже два роки живуть в умовах воєнного стану, відпочивати взимку та кататися на лижах.

За даними опитування, проведеного Gradus Research Plus у листопаді 2023 року для Ribas Hotels Group, 88% респондентів із майже 500 опитаних мешканців українських мегаполісів, які мають середній і вищий дохід, готові до зимової відпустки, якщо випаде така можливість. Але лише 32% респондентів планують відпочинок в Україні поза домом у найближчі три місяці. І більшість із них обирають місцем для відпустки саме Карпати.

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та не тільки лижі - фото 1

Тому у готельєрів Буковеля є надія, що у 2024 році сезон буде на рівні найкращих довоєнних сезонів. Звідки ця надія береться? Та навіть із показників літнього сезону, коли у Буковелі через відпочиваючих, як кажуть, яблуку не було де впасти.

"Влітку сезон у Буковелі був хорошим. Тому що клієнти зрозуміли, що тут безпечніше і замість моря рвонули до Буковеля", – пояснює ситуацію менеджер готелю Ribas Karpaty.

Зрозуміти людей можна. За три дні, які кореспондент Vesti.ua перебував у Буковелі, Київ дві ночі атакували смертники та балісти, а в один день у столиці було чотири тривоги за добу. А в Буковелі всі ночі тихі, а дні спокійні.

"Я їду сюди, бо у Буковелі за три дні можна відновитись. Навіть якщо не кататися, просто розслабитися, побути у надійному спокої та зняти стрес. Це багато коштує", – розповідає нам один із відпочиваючих курорту.

Місцеві бізнесмени вважають, що літній сезон 2023 пішов Буковелю на користь, оскільки показав, що цей курорт може бути цікавим відпочиваючим без усяких лиж.

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та не тільки лижі - фото 2

"Відійшло геть поняття, що Буковель – це лише лижі", – констатував Vesti.ua гід, який регулярно возить до Буковеля туристів у рамках автобусних турів. Він каже, що у Буковелі завжди є чим зайнятися, просто треба, як кажуть, знати місця. Але всі їх у принципі знають. Це і озеро Молодості, і скансен "Гуцул Ленд", і колесо огляду і багато різних атракціонів.

Про те, як розважитись у Буковелі взимку без лиж і за скільки, читайте тут.

Ми відвідали Буковель за кілька днів до старту високого сезону. У той момент на курорті був практично плюс, а небо гидко плакало водою зі снігом. Погода – фу, але схилами вперто котилися лижники та сноубордисти. А кожна п'ята люлька оглядового канатного витягу №2 несла вгору охочих подивитися на Буковель із найвищої точки. Ціна такого підйому на одну особу – 300 гривень. Дорого, але воно того варте. Цікаво, що на горі дощ перестав бути дощем і перетворився на дрібний сніг, завдяки чому осяяна теплими гірляндами площа біля кафе "Панорама" набула казкового новорічного вигляду. Навіть той факт, що з-за туману з гір нічого не було видно, нікого не бентежив. До речі, глінтвейн на горі дорогий – 105 грн за склянку, але смачний – з вином і апельсинкою. Напій точно додасть атмосфери, тому прибережіть гроші до цієї точки. Нижче ви знайдете глінтвейн від 55 до 90 гривень, але не весь він зварений на вині, тому будьте уважнішими до того, що ви п'єте.

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та не тільки лижі - фото 3

Ділимося лайфхаком! Йдіть кататися на оглядову канатку у темряві, вона працює до 19:30, а спуск із гори до 20:00. У темряві на схилі вмикається потужне освітлення - краєвид дуже красивий - і виходять і приголомшливі фотографії.

Деякі ЗМІ пишуть, що у Буковелі на витяги черги. Це не так. Може, в якісь моменти й виникають затори, але не можна сказати, що лижників зараз на курорті багато.

"Минулого сезону снігу в грудні не було, натомість людей було повно, у цьому навпаки. Сніг є, а людей не дуже. Але чекаємо ближче до першого Різдва", – каже співробітник канатної дороги.

Але тих лижників, що приїхали, дощ не бентежить, адже на схилах снігу повно – снігові гармати працюють справно. 

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та не тільки лижі - фото 4

"Ми вперше і нам все подобається. Начхати, що дощ, зате не холодно", – регочуть молоденькі дівчата-лижниці. – Ми термобілизну натягнули, куртки водонепроникні і нам добре".

Але не все від ситуації на курорті у захваті. "Літо було у Буковелі дуже класним. Усі очікували, що такою ж буде і зима, але поки що не так усе – ціни такі високі, що не всі лижники можуть собі дозволити кататися", – зітхає тітка, що торгує сувенірами.

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та не тільки лижі - фото 5

Втім, самі лижники кажуть, що тарифи на ski-паси з минулого зимового сезону в Буковелі майже не змінилися і ті, хто катався 2023-го, кататимуться і зараз.

З початком високого сезону три години катання у Буковелі коштують 920 грн, перша половина дня (08:30 – 13:30) – 1190 грн, afternoon (11:30 – 16:30) – 1220 грн, вечірнє катання (15:00 – 19:30) – 570 грн.

1 день поспіль: звичайний – 1500 грн, пільговий – 1050 грн, а VIP-прохід – 3000 грн.

У "новорічний сезон" (з 2 по 6 січня) ціни ще підскочать – один підйом вже обійдеться в 460 грн, а катання цілий день потягне на 1959 грн

Скажімо так, ціни високі. Але лижі – це не хобі, це – філософія. Тому ті, хто на неї "підсів", розраховують фінанси заздалегідь. У цей момент я можу тільки уявити, як хтось починає бурмотіти, що "лижі не на часі". "На часі" є все, що може допомогти позбавити людей від хронічного стресу, щоб потім вони могли повернутися до офісів і нічних тривог, і хоча б якийсь час не страждати від депресії.

Новорічна ніч із Дорофєєвою за 35 000 гривень

Але повернемося до Буковелю. Про те, що сезон на курорті ще не розпочався, свідчить прогулянкова зона в центрі, облаштована вздовж ялинкового ярмарку. Тут минулими вихідними було практично порожньо. Продавці сумували в оточені полиць із сухими білими грибами (300 грамів грибів у пластиковому відрі – 800 грн).

Цікавимось у продавця Василя, коли був найуспішніший сезон у Буковелі на його пам'яті.

"До війни влітку сюди почали їхати туристи із Саудівської Аравії, – ось це був успіх, – згадує Василь. – Тут усе було зайняте. Навіть меню арабською з'явилося в ресторанах".

Нагадаємо, що жителі Азії потягнулися до України у зв'язку з тим, що влітку 2021 року Україна скасувала візи для Саудівської Аравії, Бахрейну, Кувейту та Оману. І саудівці до Буковеля, де їм усе коштувало "три копійки", їхали величезними родинами. Усі готелі були заповнені. Щоправда, і цього літа порожніх готелів у Буковелі не було.

А з початком високого зимового сезону номери у якісних готелях теж почали активно бронювати. Це при тому, що доба проживання в готелі категорії 4 зірки сьогодні коштує 6-8 тисяч гривень на двох, а якщо добре пошукати, то можна знайти й номери і за 10-12 тисяч гривень на добу.

Це ми ще не торкнулися новорічних тарифів, де 8 тисяч гривень – це доба проживання на одну особу.

У одному з 5-зіркових отелів на Новий рік номери були розпродані ще восени. І це при тому, що придбати житло на свята тут можна було лише пакетом на 4 дні, а кімната на трьох осіб коштує від 27 тис. грн/добу і вище. Плюс новорічний банкет, де "вишенькою на торті" є виступ співачки Дорофєєвої – таке святкування обходиться від 22 000 до 35 000 грн.

Постає питання, хто всі ці люди, які можуть дозволити собі такий відпочинок? Як пояснили нам місцеві жителі, серед платоспроможної громадськості багато аграріїв, лікарів та представників ІТ-сфери. І всі вони їдуть на Буковель тому, що там хороші траси, чудові готелі, а також тому, що, за чутками, представники ТЦК сюди не їздять. У самому Буковелі тему ТЦК усі старанно оминають. Відкупився місцевий бізнес від військкоматів, чи ні – невідомо, але фактів вручення повісток на курорті немає. Тому лижники-чоловіки тут почуваються спокійніше.

"Земля тут коштує вже, як у Монако"

До речі, щодо цін, якщо ви не готові платити великі суми за проживання в Буковелі, є економваріант. За 500 гривень, якщо добре пошукати, можна винайняти кімнату в селі Поляниця, що примикає до Буковеля. Або ж арендувати будинок на дві сім'ї за 2 тис. грн/добу, наприклад в селі Яблуниця, що розташоване за 14 км від центру Буковеля.

Тож пропозицій вистачає на будь-який гаманець. Але зважаючи на те, що готелі в Буковелі продовжують будуватися - хоча, як кажуть, "земля тут коштує вже, як у Монако" - попит на якісне проживання тут великий. В самому початку зимового сезону в Буковелі відкрився готель Didukh, яким керує готельний оператор Ribas Hotels Group.

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та не тільки лижі - фото 7

Оскільки готель розташований на вершині гори, з його вікон відкривається приголомшливий краєвид на гірськолижні схили. Також готель дивує оригінальним дизайном інтер’єру та рестораном для гурманів Sazha, де кулінарні шедеври створює переможець "Пекельної кухні", шеф-кухар Юрій Діденко.

Наскільки сьогодні потрібна в Буковелі така готельна вишуканість?

Як розповів Vesti.ua засновник Ribas Hotels Group Артур Лупашкозараз в Буковелі, як це не дивно, недостатньо якісних готелів з цікавим дизайном та інфраструктурою. 

"У готелі Didukh все зроблено з увагою до дрібниць, а сервіс спрямований на максимальний комфорт гостей. На жаль, такі комплекси покривають лише 20% попиту. Саме через відсутність таких пропозицій ціни на відпочинок у готелях Буковеля зростають. Так, ринку потрібні готелі з ресторанами, SPA та подібні послуги, і щоб уникнути такого дисбалансу в майбутньому, необхідно розширювати пропозиції в регіоні", – каже Артур Лупашко.

Чим живе Буковель 2024: тихі ночі та не тільки лижі - фото 8

У готелі Didukh все зроблено з увагою до дрібниць

Схоже, Буковель – це феномен на тлі нашої глобальної ситуації. Але будь-який бізнес, який тримається на плаву у країні, що воює, – це добре. І значить, нехай Буковель продовжує розбудовуватись і далі, якщо вже є попит. Бо атмосфера місця продовжує манит сюди знову і знову. І ми приїдемо ще не раз, а потім, коли війна закінчиться, Буковель стане одним з найкращих курортів Европи. На тому й стоїмо. 

Джерело матеріала
loader
loader