Гірше, ніж війна в Україні та пандемія: Bloomberg про наслідки вторгнення Китаю на Тайвань
Гірше, ніж війна в Україні та пандемія: Bloomberg про наслідки вторгнення Китаю на Тайвань

Гірше, ніж війна в Україні та пандемія: Bloomberg про наслідки вторгнення Китаю на Тайвань

Війна між США і Китаєм за Тайвань буде настільки дорогою, що навіть у тих, кого не влаштовує статус-кво, є причини не ризикувати.

Про це пише Bloomberg, провівши оцінку можливих економічних наслідків конфлікту.

За оцінками Bloomberg Economics, вартість війни становитиме близько $10 трлн, що дорівнює приблизно 10% світового ВВП – це більше, ніж збиток від російсько-української війни, пандемії Covid-19 і глобальної фінансової кризи.

Зараз дивляться

Видання вказує на все більшу економічну і військову міць Китаю, зміцнення відчуття національної ідентичності Тайваню та нестабільні відносини між Пекіном і Вашингтоном, які “створюють всі умови для кризи”.

Крім того, вибори на Тайвані, які відбудуться 13 січня, стануть потенційним осередком напруженості, оскільки відносини між двома країнами поставлять на голосування.

– Мало хто ставить під сумнів імовірність неминучого китайського вторгнення. Народно-визвольна армія (Китаю, – Ред.) не розміщує війська на узбережжі. Повідомлення про корупцію в китайських Збройних силах ставлять під сумнів здатність президента Сі Цзіньпіна провести успішну кампанію. Американські чиновники кажуть, що напруженість дещо ослабла на листопадовому саміті між президентом Байденом і Сі, який пообіцяв “сердечні” заходи щодо залучення іноземних інвесторів, – пише видання.

Проте початок війни в Україні та секторі Газа нагадують про те, як тривала напруженість, що накопичувалася, може вилитися в конфлікт. Усі – від інвесторів з Волл-стріт до військових планувальників і безлічі підприємств, які залежать від тайванських напівпровідників, – уже вживають заходів щодо запобігання ризикам.

Як пише Bloomberg, експерти з національної безпеки в Пентагоні, аналітичні центри в США і Японії, а також глобальні консалтингові компанії розробляють сценарії від китайського морського “карантину” на Тайвані до захоплення віддалених островів Тайваню і повномасштабного китайського вторгнення.

Глобальний ризик війни на Тайвані

Згідно з модельними оцінками, війна на Тайвані може мати більший вплив на світовий ВВП, аніж інші нещодавні потрясіння.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Джуд Бланшетт, експерт з Китаю з Центру стратегічних і міжнародних досліджень, каже, що інтерес до тайванської кризи з боку транснаціональних компаній, які він консультує, “вибухнув” після вторгнення Росії в Україну 2022 року. За його словами, ця тема піднімається в 95% розмов.

Вторгнення Росії в Україну і дефіцит напівпровідників, що виник у зв’язку з відновленням світової економіки після закінчення Covid-19, дають лише “невелике уявлення про те, що стоїть на кону для світової економіки”, пише видання. Водночас наголошується, що наслідки війни в Тайванській протоці будуть набагато серйознішими.

– Тайвань виготовляє більшість передових логічних напівпровідників у світі, а також безліч мікросхем із запізнілими характеристиками. У світовому масштабі 5,6% від усієї доданої вартості припадає на сектори, що використовують мікросхеми як безпосередню сировину, це майже $6 трлн. Загальна ринкова вартість 20 найбільших клієнтів гіганта Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. становить приблизно $7,4 трлн. Тайванська протока – один із найжвавіших судноплавних шляхів у світі, – пише видання.

Моделювання вартості кризи

Bloomberg Economics змоделював два сценарії: китайське вторгнення, що втягує США в локальний конфлікт, і блокада, яка відрізає Тайвань від торгівлі з рештою світу. Для оцінки впливу на ВВП використовується набір моделей, що враховують удар по постачанню напівпровідників, порушення судноплавства в регіоні, торгові санкції і тарифи, а також вплив на фінансові ринки.

Для головних дійових осіб, інших великих економік і світу загалом найбільшого удару завдають зниклі напівпровідники. Заводські лінії з виробництва ноутбуків, планшетів і смартфонів, де тайванські чипи високого класу є незамінним “золотим гвинтиком”, зупиняться. Автомобілі та інші галузі, де використовуються чипи нижчого класу, також значно постраждають.

Бар’єри на шляху торгівлі та значне зниження ризиків на фінансових ринках посилять витрати.

У разі війни:

  • Економіка Тайваню буде зруйнована. На основі порівнянних недавніх конфліктів Bloomberg Economics оцінює удар по ВВП у 40%. Населення і промислова база, зосереджені на узбережжі, посилять людські та економічні втрати.
  • В умовах розриву зв’язків з основними торговельними партнерами і відсутності доступу до передових напівпровідників ВВП Китаю постраждає на 16,7%.
  • Для США, які перебувають далі від центру подій, але все одно багато чого поставлено на карту – наприклад, залежність компанії Apple від азіатського ланцюжка поставок електроніки, – ВВП скоротиться на 6,7%.
  • Загалом по світу ВВП знизиться на 10,2%, причому найбільше постраждають Південна Корея, Японія та інші країни Східної Азії.

Bloomberg Economics також змоделював, як річна блокада Тайваню материковим Китаєм позначиться на світовій економіці:

  • Для Тайваню, невеликої відкритої економіки, яка процвітає за рахунок торгівлі, ВВП у перший рік скоротиться на 12,2%.
  • Для Китаю, США і світу загалом ВВП у перший рік скоротиться на 8,9%, 3,3% і 5% відповідно.
  • Причина менших наслідків, порівняно з військовим сценарієм полягає в тому, що хоча світова економіка все ще втрачає доступ до всіх тайванських чипів, інші потрясіння, включно з тарифами між США, їхніми союзниками та Китаєм, порушенням азіатських морських перевезень і падінням фінансових ринків, зменшуються.

– Результати значною мірою залежать від сценарних припущень, а діапазон невизначеності дуже широкий. Війна або блокада меншої тривалості та з менш значними перебоями в постачанні та торгівлі напівпровідниками матимуть менший вплив, – зазначають дослідники Bloomberg Economics.

Раніше видання повідомляло, посилаючись на американську розвідку, що корупція в ракетних військах Китаю і в усій оборонно-промисловій базі країни настільки велика, що найближчими роками Сі Цзіньпін навряд чи зважиться на масштабні військові дії.

Теги за темою
війна США Китай
Джерело матеріала
loader
loader