Троє жителів села Вістова на Франківщині захворіли на гепатит А: збудник виявили у криниці
Троє жителів села Вістова на Франківщині захворіли на гепатит А: збудник виявили у криниці

Троє жителів села Вістова на Франківщині захворіли на гепатит А: збудник виявили у криниці

У трьох мешканців села Вістова Калуського району виявили гепатит А. Збудник вірусу знайшли фахівці Центру контролю і профілактики хвороб, перевіривши воду з криниці в садибі жінки, яка захворіла останньою, перед Новим роком.

Звідки в селі взявся гепатит А

Насправді два випадки вірусного гепатиту А були зареєстровані в цьому населеному пункті ще в листопаді минулого року. Причому ті постраждалі водою з зараженої криниці не користувалися.

10 і 30 листопада минулого року під час епідрозслідування спеціалісти Калуського райвідділу Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб відібрали проби води з локального водопроводу у Вістовій КП Калуська енергетична компанія.

Зараз дивляться

Тоді у вірусологічній лабораторії антиген вірусу гепатиту А у зразках не виявили.

Треба було шукати джерело далі.

Опитування показало, що окрім локального водопроводу мешканці села час від часу користуються і водою з криниць, що облаштовані безпосередньо в садибах.

2 січня спеціалісти Калуського райвідділу Івано-Франківського ОЦКПХ взяли на дослідження криничну воду із домогосподарства жінки, яка захворіла в кінці грудня.

І в цих пробах дійсно виявили антиген вірусного гепатиту А.

Хвороба брудних рук

Влада просить мешканців Вістової не вживати воду із криниць без кип’ятіння і дотримуватися правил особистої гігієни.

Інфекціоністи нагадують, що гепатит А – це захворювання печінки, спричинене вірусом. Його недаремно називають хворобою брудних рук, бо найчастіше гепатит А передається через забруднені руки, коли, приміром, інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Симптоми гепатиту А – підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, пожовтіння шкіри та білків очей.

Джерело:

Джерело матеріала
loader
loader