Угорщина та сусіди вимагають від Єврокомісії ввести імпортні мита на українське зерно
Угорщина та сусіди вимагають від Єврокомісії ввести імпортні мита на українське зерно

Угорщина та сусіди вимагають від Єврокомісії ввести імпортні мита на українське зерно

Угорщина та сусіди вимагають від Єврокомісії ввести імпортні мита на українське зерно

У Будапешті заявляють про «недобросовісну конкуренцію»

П’ять країн-членів ЄС вимагають від Європейської комісії введення імпортних мит на українське зерно. У міністерстві сільського господарства Угорщини заявили, що вимогу, направлену до Брюсселя, підписали також міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії та Словаччини. Вони вимагають вжити заходів, заявивши, що дешевша сільськогосподарська продукція з України «поглинає їхні експортні ринки» кукурудзи та зерна, а вони є частиною «європейської продовольчої безпеки та стратегічного суверенітету ЄС».

«Ось чому Брюссель повинен запровадити заходи, які захищають ринки країн-членів, що межують з Україною, допомагаючи їм використовувати весь свій експортний потенціал. Одним з них може бути запровадження ввізних мит на найбільш чутливу сільськогосподарську продукцію», – йдеться в листі, підписаному міністрами, в тому числі міністром сільського господарства Угорщини Іштваном Надя, повідомляє Reuters.

За словами міністрів, більші розміри українських фермерських господарств роблять експорт зерна з України дешевшим, що витісняє фермерів з ЄС з їхніх традиційних експортних ринків. За їхніми словами, фермери Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини «зазнали значних збитків» після того, як ЄС призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України.

Міністри також закликають Європейську комісію перевірити, чи відповідають українські правила виробництва сільськогосподарської продукції стандартам ЄС. Листи міністрів були адресовані Комісару ЄС з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу та Комісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському.

Експорт зерна з України став джерелом напруженості між Києвом та його сусідами в ЄС, оскільки Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина стали альтернативними транзитними маршрутами для українського зерна, щоб допомогти компенсувати втрату експорту через українські чорноморські порти після російського вторгнення в 2022 році.

Польща, Словаччина та Угорщина в односторонньому порядку оголосили про обмеження на імпорт українського зерна у вересні 2023 року після того, як Європейська комісія вирішила не продовжувати заборону на імпорт. Ці заборони стосуються лише внутрішнього імпорту і не впливають на транзит до інших країн ЄС.

У відповідь на введення заборон Україна подаласкаргу до Світової організації торгівлі щодо дій цих трьох країн.

Нагадаємо, що румунські фермери, які вимагають від своєї влади змін у податковому законодавстві та збільшення субсидій, вирішили заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною, заявивши, що протест буде «нескінченно довгим». 

Передумови для чергових аграрних скандалів з українським продовольством у Європі назрівають. Але боятися цього не варто. Коли чекати наступного? Що в цій ситуації має робити український бізнес, а що – чиновники? Пояснює Лариса Гук у статті «Шлюзи аграрних європротестів відкриті: на черзі цукор, птиця, ягоди...» на ZN.UA.

Джерело матеріала
loader
loader