Становлення рекрутером в IT
Становлення рекрутером в IT

Становлення рекрутером в IT

Робота сучасного рекрутера принципово відрізняється від того, що робили фахівці з залучення персоналу раніше. Сьогодні це цифрові технології, що допомагають автоматизувати процеси пошуку та значно економити час рекрутера. А ще це великий обсяг знань та навичок. В першу чергу технічних. Особливо це стосується рекрутингу у сфері інформаційних технологій. Наша агенція надає великий обсяг послуг з пошуку висококваліфікованого персоналу для бізнесу та залучає фахівців з рекрутингу до своєї команди (https://evotalents.com/uk). Також є школа, де можна опанувати професію рекрутера, навчитись сорсингу та ще багатьом сучасним напрямкам роботи з пошуку персоналу.

Відношення кандидатів до рекрутера

Робота з людьми – це завжди ризики порушення комунікацій. Як з боку рекрутера, так і з боку кандидата. Звичайно, всі знають, що рекрутер повинен бути комунікабельним, стресостійким та таке інше. Але, якщо ми ведемо розмову не про пошук менеджерів для роботи у мережі супермаркетів, а про фахівців у сфері IT, то й підготовка рекрутера повинна бути відповідна. Насамперед потрібно добре розбиратися у цій галузі. IT спеціалісти займаються програмуванням, мають певну професійну лексику та сленг, розбираються в сучасних напрямках своєї роботи, слідкують за тенденціями та змінами на ринку інформаційних технологій. Все це повинен знати й рекрутер. Адже його робота не лише запропонувати вакансію кандидату, а й підтримувати постійне спілкування, обговорювати професійні теми та проводити інтерв’ю й співбесіди. Спеціалісти цієї сфери не зможуть довіряти рекрутеру, що не знає чим відрізняється одна мова програмування від іншої. Він повинен стати для них своїм. Інакше діалог не відбудеться.

Арсенал інструментів

Що стосується практичної роботи IT рекрутера, то ще потрібно розібратися з набором інструментів, які повинні бути в його арсеналі. Практично щоденно він використовує:

  • Спеціалізовані програми та розширення для зручного й швидкого пошуку кандидатів;
  • Платформи для публікації вакансій та пошуку фахівців (GitHub, Dou.ua та інші);
  • Соціальні мережі та професійні сайти на зразок LinkedIn;
  • Булевий пошук (Boolean search) для конкретизації пошукових запитів;
  • CRM-системи або їх аналоги;
  • Бази даних кандидатів (свої та бази із зовнішніх ресурсів).

Всі вищевказані інструменти (а це не вичерпний перелік) потрібно опанувати та вміти правильно та швидко ними користуватися.

Як обрати кандидата

Hard skills кандидата не завжди будуть пріоритетом при прийнятті рішення про його наймання. Досвідчені рекрутери мають багато практичного досвіду, який в результаті допомагає їм у цьому питанні. Основним завданням буде знайти правильний баланс між тим запитом, що рекрутер отримав від замовника та своїм власним баченням кандидата як спеціаліста та як людини зі своїми вадами, недоліками та характером. Саме тут на передній план вийдуть soft skills кандидата. Спочатку треба проаналізувати компанію де він планує працювати та її співробітників, а потім накласти цей аналіз на соціальний портрет кандидата. Знання та досвід рекрутера обов’язково допоможуть видати правильний результат замовнику.

Джерело матеріала
loader
loader