У США заарештували американо-ізраїльського бізнесмена за постачання чіпів до Росії
У США заарештували американо-ізраїльського бізнесмена за постачання чіпів до Росії

У США заарештували американо-ізраїльського бізнесмена за постачання чіпів до Росії

США заарештували бізнесмена, якийв обхід санкцій постачав до Росії американські мікросхеми та іншу високотехнологічну продукцію. Йому загрожує до 20 років в'язниці.

Ілля Кан, 66 років, постачав товари подвійного призначення науково-виробничому центру "Електронні обчислювально-інформаційні системи" (НВЦ "Елвіс"), який є одним з провідних центрів проектування мікросхем в Росії. Робив він це в тому числі після того, як США ввели санкції проти НВЦ "Елвіс", який, за їхніми даними, співпрацює з ФСБ.

"Кан незаконно відправляв спеціалізовані технології зі Сполучених Штатів російському виробнику напівпровідників, пов'язаному з безліччю інших російських організацій, що потрапили під санкції", - йдеться в повідомленні Мін'юсту США.

Як показало спільне розслідування міністерств юстиції і торгівлі, через дві своїх американських компанії, Senesys Incorporated і Sensor Design Association, що займаються "розробкою програмного забезпечення в сфері безпеки", Кан відправив НВЦ "Елвіс" тисячі мікроконтролерів, мережевих плат і радіочастотний передавач. Він працював з російською організацією і до війни в Україні, проте продовжував співпрацю після внесення цієї організації до списку санкцій у березні 2022 року за передбачувану роль у сприянні вторгненню Росії в Україну.

Санкції проти РФ - деталі

Туреччина в жовтні та листопаді 2023 року почала знижувати поставки в Росію товарів подвійного призначення, які можуть використовуватися для військових цілей.

Видання Forbes з посиланням на дані турецького інституту статистики пише, що у вибірку потрапили 45 категорій товарів зі списку для експортного контролю (Common High Priority Items List), який склали США, ЄС, Великобританія і Японія.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader