Продажі житла у США звалились до мінімуму за майже 30 років: є кілька причин
Продажі житла у США звалились до мінімуму за майже 30 років: є кілька причин

Продажі житла у США звалились до мінімуму за майже 30 років: є кілька причин

В 2023 році продажі житла в США впали до майже 30-річного мінімуму. Багатьом американцям придбання власності на житло стало недоступним. До цього привезло різке підвищення іпотечних ставок, зростання цін і стабільно низька пропозиція на ринку, пише Associated Press.

Зазначається, що за підсумками минулого року продажі наявного житла в США склали 4,09 мільйона, що на 18,7% менше, ніж у 2022 році. Це найгірший рік для продажів житла з 1995-го і найбільший річний спад з 2007 року.

Так, середня національна ціна на житло за весь минулий рік зросла трохи менше ніж на 1%, до рекордно високих $389 800. Середня ставка за 30-річною іпотекою наприкінці жовтня зросла до 7,79% – найвищого рівня з кінця 2000 року.

У грудні ціни на житло зростали шостий місяць поспіль. Середня ціна продажу житла в країні зросла на 4,4% порівняно з попереднім роком до $382 600.

"Різке зростання вартості кредитів на купівлю житла обмежило купівельну спроможність мисливців за житлом на тлі багаторічного зростання цін. Дефіцит житла на продаж також утримував багатьох потенційних покупців і продавців житла на узбіччі", – йдеться у статті.

Одночасно вказується, що зниження іпотечних ставок з кінця минулого року та прогнози щодо подальшого зниження ставок цього року вселяють надію на те, що продажі житла почнуть відновлюватися.

Журналісти з посиланням дані Національної асоціації ріелторів зазначають, що на кінець грудня 2023-го на ринку був лише 1 мільйон будинків. Хоча це на 4,2% більше, ніж роком раніше, кількість доступного житла залишається значно нижчою за середньомісячний історичний показник, який становить близько 2,25 мільйона.

Покупці житла продовжують стикатися з конкуренцією на ринку через дефіцит виставлених на продаж об'єктів.

Ціни на житло в Україні

У січні проти грудня серед найбільших міст України в Києві найпомітніше зросла вартість оренди житла, зокрема, найбільше подорожчали двокімнатні квартири.

В Україні продовжує роботу програма пільгової іпотеки "єОселя", яка з 1 серпня була розширена на широке коло українців, що не мають власного житла чи воно має недостатню площу. Однак переплата за житло складе 700 тисяч гривень.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader