США чекають на підпис Ердогана під протоколом про вступ Швеції в НАТО, аби схвалити продаж F-16
США чекають на підпис Ердогана під протоколом про вступ Швеції в НАТО, аби схвалити продаж F-16

США чекають на підпис Ердогана під протоколом про вступ Швеції в НАТО, аби схвалити продаж F-16

Щойно президент Туреччини Реджеп Ердоган підпише закон про схвалення парламентом протоколу про вступ Швеції в НАТО, і цей документ доправлять у Вашингтон, Держдеп США одразу надішле в Конгрес запит на продаж Туреччині винищувачів F-16.

Як повідомляв Укрінформ, про це в інтерв’ю Reuters сказав посол США в Туреччині Джефф Флейк.

"Щойно офіційний ратифікаційний документ буде отримано у Вашингтоні, Державний департамент США негайно надішле Конгресу запит на продаж F-16 на суму 20 млрд дол.", – повідомив посол.

Дипломат також висловив сподівання, що це відбудется "протягом кількох днів".

Зазначається, що парламент Туреччиниратифікував заявку Швеції на членство в НАТО у вівторок, усунувши головну перешкоду для розширення НАТО після 20 місяців зволікання. Далі Ердоган має підписати закон, який буде опубліковано в Офіційному віснику Туреччини. Офіційний документ про схвалення приєднання Швеції згодом має бути відправлено до Вашингтона.

"Я не бачу причин для очікування з боку Туреччини, коли парламент вже ухвалив рішення… Отож я очікую, щойно це (документ про ратифікацію вступу – ред.) буде передано Вашингтону, тоді Конгрес буде повідомлено (про продаж F-16 - ред.)", – сказав Флейк.

За його словами, коли всі умови будуть виконані, про це буде зроблено офіційну заяву.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня Великі національні збори (парламент) Туреччини після публічного обговорення більшістю голосів схвалили участь Швеції в НАТО. Таким чином єдиною країною НАТО, яка не схвалила приєднання Швеції до Альянсу, залишається Угорщина.

Спікер парламенту Угорщини Ласло Ковер заявив, що немає терміновості в ухваленні заявки Швеції на членство у НАТО після її ратифікації Туреччиною.

Фото: Defensie.nl

Теги за темою
США НАТО Туреччина
Джерело матеріала
loader
loader