Китайські камери спостерження в Україні передають інформацію на сервери виробника, - «Схеми»
Китайські камери спостерження в Україні передають інформацію на сервери виробника, - «Схеми»

Китайські камери спостерження в Україні передають інформацію на сервери виробника, - «Схеми»

В Україні використовують сотні тисяч камер китайських компаній Hikvision та Dahua. Камера, до якої росіяни підключились в день масової ракетної атаки на Київ 2 січня і стежили за роботою ППО, вироблена саме кампанією Hikvision.

Журналісти-розслідувачі проєкту Схеми (Радіо Свобода) дослідили, що китайські камери відеоспостереження в Україні передають інформацію на сервери, які контролює виробник цих камер. 

За даними журналістів, в Україні використовують сотні тисяч камер китайських компаній Hikvision та Dahua.

"Схеми" разом із спеціалістами провели експеримент з пристроями та з’ясували, що старіші моделі можуть бути більш вразливі до хакерських атак. Так, злам пристрою  2015-го року виробництва зайняв близько 15 хвилин. 

Крім того, відомо, що Hikvision та Dahua частково належать державним компаніям Китаю і можуть бути пов'язані з комуністичною партією. Влада ж Китаю зобов'язала компанії надавати державі всю інформацію, яку вона вважає необхідною для контррозвідувальної діяльності. 

Тобто, як стверджують розслідувачі "Схем", офіційний Пекін легко може мати доступ до відео із українських міст, стратегічних підприємств, прифронтових населених пунктів.

З огляду на давню і тісну співпрацю Китаю та Росії існує ризик передачі до РФ інформації з китайських пристроїв, якими масово користуються як в Україні, так і в інших країнах.

"Схеми" також поцікавились у СБУ, хто є виробником камери, до якої росіяни підключились в день масової ракетної атаки на Київ 2 січня і стежили за роботою ППО. Джерело у правоохоронних органах повідомило, що йдеться саме про Hikvision 2016-го року виробництва.

Фото: ілюстративне/з відкритих джерел.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Росія Китай
Джерело матеріала
loader
loader