Відмінна альтернатива звичним голубцям
Навряд чи хтось відмовиться від запашних вінницьких голубців. А хочете дізнатися, як готують цю страву у Туреччині?
Турки готують цю страву як з виноградного листя, так і з капустяних. Такі голубці називаються сармою, від sarmak – загортати. Головною відмінністю сарми від голубців є розмір – кожен голубець готується розміром із палець. Особливо майстерним вважається, якщо кожний голубець буде не більше мізинця. Незвичайним рецептом ділиться Shuba.
Як приготувати турецькі голубці – лахана сарма
Інгредієнти на 4 порції:
- капуста білокачанна — 1 шт.;
- яловичий фарш – 500 г;
- рис – 1 склянка;
- петрушка, пучок – 1/2 шт.;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- часник, зубчики – 1 шт.;
- паста томатно – 1 ст. л.;
- олія – 5 ст. л.;
- сіль, перець чорний мелений, перець чилі, порошок – на свій смак.
Для томатного соусу:
- паста томатна – 2 ст. л.;
- олія – 5 ст. л.;
- вода – 2 склянки;
- лавровий лист – 4 шт.;
- сіль – на свій смак.
Спосіб приготування:
- Миємо капусту та розрізаємо її так, як показано на відео. Відокремлюємо листочки, опускаємо їх у киплячу воду на кілька хвилин.
- Чистимо і дрібно шаткуємо цибулю і часник, змішуємо їх з нарізаною петрушкою, фаршем і рисом. Солимо, додаємо чорний і чилі перець, олію та томатну пасту, все ретельно перемішуємо.
- У кожен капустяний лист викладаємо начинку, загортаємо маленьким ролом і викладаємо щільно в каструлю.
- Для приготування соусу в окремому сотейнику нагріваємо олію, додаємо томатну пасту. Розмішуємо до однорідності, вливаємо 2 склянки води. Все перемішуємо та заливаємо соусом сарму.
- На каструлю ставимо прес, накриваємо кришкою та доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і тушкуємо ще приблизно 45 хвилин.
Готову сарму подаємо з домашньою сметаною. Це надзвичайно смачно.