Коли День святого Валентина 2024: хто і для чого придумав це свято
Коли День святого Валентина 2024: хто і для чого придумав це свято

Коли День святого Валентина 2024: хто і для чого придумав це свято

День святого Валентина відзначають у нас не так давно, але свято вже стало одним із найулюбленіших. Як і коли воно з'явилося, хто такий Валентин і чому цього дня потрібно дарувати "валентинки" - розповідаємо в матеріалі.

  • День святого Валентина - історія свята
  • Коли День святого Валентина 
  • Традиції та прикмети на 14 лютого

День святого Валентина - історія свята

Історія Дня всіх закоханих - така ж загадкова, як і сама любов. Є кілька легенд появи свята, але ніхто не знає, яка з них правдива.  

Саме свято не є релігійним, але за однією з легенд воно пов'язане зі святим Валентином Римським. Він працював армійським лікарем і священиком. Імператор того часу, Клавдій II Готський, забороняв шлюби - правитель вважав, що неодружений воїн воює краще за одруженого. Але Валентину було шкода закоханих, і він таємно заручав легіонерів з їхніми нареченими. За це священика засудили до смертної кари. Валентин, поки сидів у в'язниці, закохався в доньку тюремника, Юлію, і написав їй листа із зізнанням. Підписав його просто: "Твій Валентин". На жаль, прочитала цю "валентинку" дівчина лише після смерті в'язня. 

Є й інша версія появи "валентинок": вважається, що першою вітальною листівкою-валентинкою була записка, яку Карл, герцог Орлеанський, відправив своїй дружині з тюремного ув'язнення в лондонському Тауері. Це було 1415 року. 

Коли День святого Валентина 

Валентина Римського стратили 14 лютого 269 року, саме тому 14 лютого - День святого Валентина. За кордоном свято відзначають уже кілька століть, але воно вважається не церковним, а світським. День святого Валентина в Україні почали відзначати в 90-х роках XX століття, і він дуже популярний серед молоді.

Традиції та прикмети на 14 лютого

Головний звичай у День закоханих - це висловити свої почуття. Деякі закохані зізнаються в коханні вперше, інші - освідчуються. Як би там не було - це привід порадувати близьких і дорогих людей. Подарунки на День святого Валентина можуть бути різними, але листівка-"валентинка" вважається обов'язковою.

Існують і особливі прикмети на 14 лютого:

  • якщо незаміжня дівчина цього дня помітить двох синичок - вийде заміж за добру й веселу людину, побачить парочку круків - чоловік буде суворим і старшим, а якщо попадуться на очі дві сороки - суджений буде балакучим і злегка легковажним;
  • хто цього дня закохається - ніколи не розлюбить;
  • якщо цього дня хлопець подарує квітку дівчині - вона полюбить хлопця;
  • підбіг собака на вулиці - не думай проганяти, скоро зустрінеш свою половинку;
  • якщо 14 лютого загадати любовне бажання - воно обов'язково збудеться.

І, звичайно, головна прикмета дня: якщо закохані дадуть обопільну клятву вірності, то ніщо не зможе зруйнувати цей союз. Тому в День святого Валентина 14 лютого часто одружуються і виходять заміж.

Раніше ми розповідали, коли буде Масниця 2024 і про її українські традиції.

Джерело матеріала
loader