Вчені розробили новий спосіб лікування тяжких інфекцій, які не піддаються антибіотикам
Вчені розробили новий спосіб лікування тяжких інфекцій, які не піддаються антибіотикам

Вчені розробили новий спосіб лікування тяжких інфекцій, які не піддаються антибіотикам

В Інституті молекулярної біології та генетики НАН України створено протокол лікування для клебсіальних інфекцій, бактерії яких можуть викликати пневмонію, інфекції сечовивідних шляхів та інші захворювання, викликані штамами, стійкими до всіх існуючих в Україні антибіотиків. Про це пише Вечірній Київ.

- Наш метод лікування надає можливість зберегти здоров'я та навіть врятувати життя пацієнтам із поганим прогнозом. Терапія може бути застосована на будь-якому етапі хвороби, вона не токсична (добре переноситься), і вона має бактерицидну дію, що означає швидке знищення бактерій-патогенів без тенденції до рецидивів інфекції, - розповіла керівниця групи вчених, які працювали над проектом, кандидат біологічних наук Олена Мошинець.

Команда лікарів почала розробляти протокол лікування починаючи з 2020 року, і цей метод успішно перевірили в українських лікарнях, включаючи військові установи. Він був заснований на комбінації двох широко представлених вітчизняному ринку класичних антибіотиків.

З моменту початку війни проблема резистентності до антибіотиків викликала занепокоєння не лише серед українських лікарів, а й за межами країни. Тому новий метод лікування надає надію на порятунок та одужання для багатьох пацієнтів.

Так, наприклад, військовий, перебуваючи на стабілізації в лікарні в Дніпрі, заразився множинною полірезистентною інфекцією. Стан його погіршився, розвинулася вентиляційна пневмонія, інфекція рани живота та сепсис, що став критичним. Чоловіка вдалося врятувати завдяки комбінованій терапії.

  • 20 січня на Закарпатті лікарі врятували руку чоловіка, який отримав травму внаслідок ДТП. Вони провели ретельну операцію, внаслідок якої вдалося відновити функціональність пензля.
  • 10 січня у Львові мудики успішнопровели операцію з вживлення стовбурових клітин трьом українським дітям із порушеннями рухливості кінцівок.

 

Теги за темою
вчені Медицина
Джерело матеріала
loader
loader