Кулеба - про голосування у США за допомогу Україні: Деякі сценарії нагадують гостросюжетний детектив
Кулеба - про голосування у США за допомогу Україні: Деякі сценарії нагадують гостросюжетний детектив

Кулеба - про голосування у США за допомогу Україні: Деякі сценарії нагадують гостросюжетний детектив

Деякі сценарії щодо розвитку ситуації із голосуванням у Конгресі США за законопроєкт про пакет міжнародної допомоги, у тому числі для України, нагадують гостросюжетний детектив.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній з високим представником ЄС Жозепом Боррелем пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я вчора вночі отримав останній звіт з Вашингтона про можливі сценарії розвитку подій (щодо голосування у Конгресі США за законопроєкт про пакет міжнародної допомоги, у тому числі для України). Деякі сценарії нагадують гостросюжетний детектив – усе дуже заплутано, залежить від багатьох факторів і може рухатися прямо, вліво, вправо. Я думаю, що питання якогось базового сценарію зараз дуже актуальне для самого Конгресу США, тому що все настільки міцно заплуталося там всередині, що конгресменам і сенаторами самим треба визначитися з якимось базовим сценарієм руху», - сказав Кулеба.

Водночас він додав, що в цьому є і позитивна новина – всі шукають рішення.

«Тобто дискусія не сфокусована на тому, як це рішення не ухвалити, а дискусія сфокусована на тому, як ухвалити це рішення якнайшвидше», - акцентував очільник МЗС.

Він поінформував, що Україна щодня працює з американською стороною, в основному непублічно, оскільки там замішані питання внутрішньої політики, зокрема щодо кордону, щоб рішення про голосування за законопроєкт про пакет допомоги для України було ухвалене якнайшвидше.

Підсумовуючи, Кулеба зазначив у цьому контексті, що хоче «відверто похвалити ЄС» за те, що своїм рішенням від 1 лютого про виділення 50 млрд євро для України Європа продемонструвала своє лідерство.

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників США не змогла ухвалити окремий пакет допомоги Ізраїлю без допомоги Україні на суму 17,6 мільярда доларів.

У жовтні минулого року президент США Джо Байден вніс до Конгресу запит щодо виділення допомоги на суму понад $105 млрд. Відтоді впродовж тривалого періоду відбувалися переговори в Сенаті, зокрема, щодо проведення міграційної реформи та посилення кордону США, що мало розблокувати пакет зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Нова угода приблизно відповідає пропорціям, визначеним у запиті президента США.

Теги за темою
Україна США Дмитро Кулеба допомога
Джерело матеріала
loader
loader