Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села
Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села

Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села

Від початку року в Україні запрацювала вже друга за відліком мобільна аптека. Перша пересувна торговельна точка з продажу ліків запрацювала на Харківщині, а друга – на Черкащині.

Мобільні аптечні кіоски працюють за вже відпрацьованою технологією продовольчих автокрамниць – розроблені маршрути й чіткий графік, Звісно, ведеться обов’язкове попереднє інформування населення про приїзд пересувного аптечного кіоску.

Як правило, пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільного аптечного пункту (МАП) від сімейного лікаря або місцевої влади у громаді. В основному парк мобільних аптек, що нині формується в Україні, обслуговує території, де відсутні аптечні пункти. Насамперед це стосується віддаленої сільської місцевості, прифронтових територій, зон надзвичайних ситуацій тощо.

Читайте також Шотландці пригнали для ЗСУ мобільний стоматологічний кабінет

Як і в автолавках, у транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря. Щоправда, від продовольчих автокрамниць аптечні машини суттєво відрізняються.

Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 1
Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 2
Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 3

Мобільний аптечний пункт Черкаського обласного КП "Фармація" вже працює за розробленою мережею маршрутів. Фото: МОЗ України

Вперше в Україні визначено і затверджено поняття "мобільний аптечний пункт". Саме так відтепер позначається транспортний засіб, який "використовується ліцензіатом, що провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами з метою забезпечення населення лікарськими засобами шляхом їх реалізації, відомості про який внесено до ліцензійного реєстру".

Основні вимоги до мобільного аптечного пункту:

  • – транспортний засіб повинен буде містити достатню кількість площі для належного зберігання та реалізації ліків, медичних виробів та інших товарів, дозволених до реалізації наказом МОЗ, розміщення касового апарату, холодильного обладнання;
  • – дотримання визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання ліків, у тому числі наявність холодильного обладнання;
  • – транспортний засіб має містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата;
  • – наявність місця відпуску ліків.

Шасі для МАП може бути будь-яке, але оснащення повинно відповідати усім зазначеним вище стандартам і санітарним нормам. По суті, це та ж аптека стаціонарного зразка, тільки у зменшеному вигляді. Набір медикаментів, препаратів, лікувальних засобів і фармацевтичного інструментарію там такий, як і в класичній аптеці, але у зменшеній кількості. Доступні навіть препарати, що підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки».

Читайте також Мобільні бригади на виїзді все активніше реєструють ТЗ і видають права

І хоча модель транспортного засобу мобільного аптечного кіоску Черкаського обласного КП "Фармація" не вказано, з обрису видно, що це ГАЗель – ГАЗ 3302 зі спеціальною герметичною надбудовою. Машина у складі водія та фармацевта обслуговує населення 36 сіл (27,5 тис. жителів) за шістьма розробленими й затвердженими маршрутами.

Повідомляється, що найближчим часом планується ліцензувати ще один МАП. Це дозволить у два рази збільшити забезпечення ліками сільського населення Черкаської області.

Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 4
Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 5
Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 6
Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 7
Аптеки на колесах починають обслуговувати віддалені села - Фото 8

Харківщина першою в Україні взялася обслуговувати сільську глибинку мобільним аптечним пунктом. В районах позитивно зустріли появу пересувної аптеки. Фото: МОЗ України

У Харківській області перший в Україні МАП зроблено на шасі фургона Renault Master. Пересувний аптечний кіоск обслуговує 80 населених пунктів, де жителі отримують необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі й за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою (див. відеосюжет Суспільне Харків внизу). Там обмежуватися однією аптечною машиною також не будуть, планується парк МАП збільшити.

Відомостей про розгортання мобільних аптечних пунктів в інших регіонах ще не надходило, але відомо, що роботу цьому напрямку ведеться.

Теги за темою
Новини фото
Джерело матеріала
loader
loader