Тотальна блокада: поляки заблокували останній пункт пропуску на кордоні з Україною
Тотальна блокада: поляки заблокували останній пункт пропуску на кордоні з Україною

Тотальна блокада: поляки заблокували останній пункт пропуску на кордоні з Україною

Демонстранти обіцяють, що акція протесту триватиме щонайменше до 8 березня

У п’ятницю, 16 лютого, польські фермери перекрили останній пункт пропуску на польсько-українському кордоні "Корчева-Краковець", який ще зранку повноцінно працював. Вони мають намір блокувати його до 8 березня 2024 року.

Наразі всі пункти пропуску на польсько-українському кордоні, які використовувалися для проїзду вантажівок, заблоковані. Цю інформацію підтвердила представниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська, повідомляє "Радіо Свобода".

Україна може перетворитися на одного з ключових у світі виробників інноваційної зброї

Пункт пропуску "Корчева-Краковець" заблоковано

Про ускладнення руху вантажівок також повідомили у Державній прикордонній службі України (ДПСУ). До відомства надійшов сигнал від польських прикордонників.

"За інформацією від польських прикордонників, сьогодні близько 11:10 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску "Корчева", суміжному з українським "Краківцем", польські аграрії розпочали блокування руху для вантажних транспортних засобів. У зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд із Польщі, так і на в’їзд. В’їзду в Україну на території Польщі очікують близько 1730 вантажівок", — йдеться у повідомленні.

За даними ДПСУ, протестувальники блокують лише фури з товаром. Жодних обмежень на перетин кордону на пасажирському транспорті та легкових автомобілях немає.

Пункт пропуску "Корчева-Краковець" заблокували вранці 16 лютого

Пункт пропуску "Корчева-Краковець" був останнім способом для далекобійників в’їхати на територію України, оминаючи раніше заблоковані переходи. Наразі польські фермери влаштували повну блокаду кордону. Цей пункт пропуску обіцяють блокувати щонайменше до 8 березня.

Протести польських фермерів

Аграрії з кінця 2023 року регулярно блокують польсько-український кордон, висуваючи до влади низку вимог. Серед них основними є заборона імпорту зерна та іншої агропродукції з України, скасування екологічних норм Євросоюзу.

З січня 2024 року фермери почали влаштовувати акції протесту у містах. Вони незадоволені рішеннями Євросоюзу, і вимагають у своєї влади захистити їхні права.

Один із найбільших протестів відбувся у Вроцлаві 15 лютого. Поліція розігнала мітинг, бо демонстранти кидали яйця та петарди у будівлю офісу Єврокомісії. Але демонстранти й після цього не пішли. Дехто почав тракторами блокувати дороги. Попри сутички фермерів із правоохоронними органами, поліціянти не стали застосовувати грубої сили.

Раніше "Телеграф" писав, що на ситуацію із блокадою українсько-польського кордону відреагував президент Володимир Зеленський. Він доручив розібратися із цим питанням прем’єру Денису Шмигалю. Глава українського уряду має обговорити ситуацію зі своїм польським колегою Дональдом Туском.

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader
loader