Остеоартрит рук: вчені розповіли про ефективність нової терапії антитілами
Остеоартрит рук: вчені розповіли про ефективність нової терапії антитілами

Остеоартрит рук: вчені розповіли про ефективність нової терапії антитілами

Вчені Гентського університету та Центру дослідження запалення VIB-UGent провели клінічні випробування терапії антитілами деносумаб та повідомили, що це може бути ефективним засобом у лікуванні ерозивного остеоартриту рук. Результати своєї роботи науковці опублікували в .

Сила антитіла

Остеоартрит — це хронічне захворювання суглобів дегенеративно-запального характеру, яке характеризується ураженням хрящів, ремоделюванням епіфізів кісток, розвитком остеофітів, а на пізніх стадіях — стійкою деформацією суглобів пальців.

Однак люди з ерозивним артритом рук також мають інші проблеми. Загалом їхні кістки тонші, і в міру прогресування діагнозу вони втрачають кісткову та хрящову тканини навіть у кістках і суглобах, які не відразу уражені остеоартритом.

Зараз дивляться

Іншими словами, ерозивний остеоартроз кисті є не місцевим захворюванням кісток, а системним. Тому дослідники вирішили, що лікування ерозивного остеоартриту також має бути системним, й вони провели клінічні випробування деносумабу, антитіла, яке вже використовується при остеопорозі.

Блокада ерозії

Для перевірки потенціалу деносумабу вчені залучили 100 пацієнтів і провели подвійне рандомізоване дослідження.

Протягом 48 тижнів учасники отримували ін’єкції 60 мг деносумабу або плацебо кожні три місяці. У результаті ті, хто отримував антитіла, продемонстрували чітке ремоделювання кісток і менше нових ерозій суглобів порівняно з групою плацебо.

Таким чином, експеримент показав, що деносумаб позитивно впливає на ерозивний остеоартроз рук шляхом ремоделювання кісток і запобігання ерозії суглобів.

Джерело

Теги за темою
Медицина
Джерело матеріала
loader
loader