Бої за Авдіївку свідчать, що окупанти не здатні оточити війська ЗСУ – ISW
Бої за Авдіївку свідчать, що окупанти не здатні оточити війська ЗСУ – ISW

Бої за Авдіївку свідчать, що окупанти не здатні оточити війська ЗСУ – ISW

Спроби росіян захопити Авдіївку вказують на неспроможність армії РФ до успішного оперативного охоплення чи оточення військ ЗСУ.

Такої думки аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Що таке оперативне оточення

Оперативне оточення – це маневр, завдяки якому сили, що наступають, повністю оточують і потім знищують угруповання сил противника.

Зараз дивляться

Що таке оперативне охоплення

Оперативне охоплення – це маневр, завдяки якому сили, що атакують, мають на меті уникнути основних оборонних споруд противника, щоб захопити об’єкти позаду цих споруд.

Такий маневр дає змогу силам, що атакують, знищити противника на його поточних позиціях.

Спроби РФ оперативно оточити ЗСУ в Авдіївці

Спроби РФ оперативно оточити ЗСУ в Авдіївці були ще на початку локалізованого наступу в жовтні 2023 року.

Карта бойових дій на 15 лютого 2024

Фото: ISW

Однак після того, як росіяни не змогли виконати швидкий маневр, необхідний для охоплення або оточення, армія РФ поступово перейшли до боїв, здійснивши поворотний рух.

Так само окупанти зробили під час захоплення Бахмута навесні 2023 року, коли задля тактичних успіхів, а не ширших маневрів, намагалися уникнути основних оборонних позицій ЗСУ.

– Неспроможність РФ до успішного оточення на оперативному рівні, що спостерігається вже неодноразово, свідчить про те, що російська армія, імовірно, замість ширших маневрів продовжуватиме вдаватись до поступових незначних тактичних просувань, які, на переконання росіян, зумовлять більш швидке просування або знищення великих груп українських військових, – вважають в ISW.

Значення для РФ потенційного захоплення Авдіївки

Для РФ потенційне захоплення Авдіївки, на переконання аналітиків Інституту вивчення війни, не матиме оперативного значення.

Від потенційного захоплення Авдіївки Кремль отримає лише негайні інформаційні та політичні перемоги перед виборами президента Росії в березні 2024 року.

Експерти ISW нагадують: до наступальних операцій задля захоплення Авдіївки армія РФ вдається з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Авдіївка є суттєвою оборонною позицією ЗСУ з моменту вторгнення у 2014 році.

Російські війська почали локалізований наступ задля захоплення Авдіївки в жовтні 2023 року, і лише нещодавно після місяців серйозних втрат під час піхотних штурмів і хвиль масових механізованих атак почали тактичне просування до населеного пункту.

Потенційне захоплення Авдіївки, де до війни проживало орієнтовно 31 тис. людей (для порівняння в Бахмуті до вторгнення РФ проживало 70 тис. людей), на переконання американських аналітиків, відкриє РФ обмежені шляхи наступу в майбутньому.

– Українські сили вже давно укріпили багато навколишніх населених пунктів, які російські сили також намагаються захопити. Тож наступні українські позиції на захід і північ від Авдіївки, імовірно, мають схожі укріплення, – наголошують аналітики Інституту вивчення війни.

Найближчі відносно великі населені пункти в цьому районі розташовані щонайменше за 30 км на захід від Авдіївки, і російські війська, продовжують далі в ISW, не продемонстрували, що здатні до швидкого механізованого просування вперед, яке було б необхідне для досягнення цих населених пунктів у найближчій або навіть середньостроковій перспективі.

За оцінками ISW, російські війська витратили значну кількість живої сили та техніки на спроби захоплення Авдіївки, і, ймовірно, їм знадобиться тривалий період консолідації, відновлення та відпочинку, перш ніж спробувати подальші узгоджені наступальні дії в цьому районі.

– Армія РФ навряд чи матиме швидкий значний прогрес після потенційного захоплення Авдіївки, а саме потенційне захоплення щонайбільше створить умови для подальших обмежених тактичних здобутків, – підсумовують в Інституті вивчення війни.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 723-тю добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Джерело матеріала
loader
loader