Львівські медики виконали надскладну операцію з реконструкції обличчя
Львівські медики виконали надскладну операцію з реконструкції обличчя

Львівські медики виконали надскладну операцію з реконструкції обличчя

Вперше щелепно-лицеві хірурги Центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові самостійно, без допомоги іноземних колег,  виконали складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи. Пацієнтом став 25-річний Андрій Грушко з селища Чкалове, що на Херсонщині. Чоловік отримав важке поранення на фронті і два роки чекав на цю операцію. У нього не було частини щелепи та зубів, тож медикам довелося виконати практично ювелірну роботу, повідомляють у Першому медоб'єднанні Львова.

Андрій пішов на фронт щойно став повнолітнім. За професією хлопець тракторист, але жодного дня не працював за цим фахом. На початку повномасштабного вторгнення ніс службу на Донеччині. Там 12 березня 2022 року уламок російського снаряда розтрощив молодому воїнові щелепу та мало не позбавив життя.  Побратими змогли зупинити масивну кровотечу та евакуювати важко пораненого воїна.   

Далі - майже два роки лікування у різних медичних закладах України, останнім з яких став Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ. Сюди Андрій поступив на операцію з реконструкції нижньої щелепи. Через відсутність частини кістки і зубів, молодий чоловік увесь цей час не міг нормально жувати та їсти тверду їжу. Аби це виправити, хірурги вставили у щелепу захисника титановий імплант. Утім, на жаль, він не прижився. 

Залишився ще один спосіб допомогти пацієнтові - замінити відсутній фрагмент його власною кісткою. Це одна із найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії, кажуть медики. Адже, аби кістка прижилася, треба ювелірно з’єднати купу маленьких судин - завтовшки всього з людську волосину.

- Команда лікарів на чолі з керівником Центру голови та шиї Олегом Ковтуняком забрала частину гомілкової кістки разом із м'язами та судинами і пересадила її в щелепу захисника. Їм вдається успішно зшити всі судини. Після чого хірурги закрили рану клаптем власної шкіри пацієнта. Ця складна мікрохірургічна операція тривала 14 годин, - йдеться у повідомленні.

Кістка прижилася. Вже через два тижні після відновлення обличчя Андрій зміг поїхати до дружини та маленького сина.

  • У Львові в однорічного хлопчика виявили рідкісний синдром - його язик виявився вп'ятеро довшим за звичайний, лікарі змогли виправити цю патологію. 
  • У лікарні Святого Пантелеймона судинні хірурги виконали рідкісне оперативне втручання, аби врятувати ногу пацієнтові. У чоловіка виявили патологічне розширення судин, до того ж аневризми було відразу дві. Особливість операції в тому, що лікарі вирішили одночасно оперувати обидві,
Джерело матеріала
loader
loader