Різке падіння: стало відомо, скільки втратила економіка Ізраїлю від війни з ХАМАС
Різке падіння: стало відомо, скільки втратила економіка Ізраїлю від війни з ХАМАС

Різке падіння: стало відомо, скільки втратила економіка Ізраїлю від війни з ХАМАС

Війна з угрупуванням ХАМАС призвела до зниження ВВП Ізраїлю майже на 20% (19,4%) у річному вираженні за підсумками четвертого кварталу минулого року. Такі дані приводить The Times of Israel.

Зниження стало найбільш масштабним з другого кварталу 2020 року, коли економіка впала майже на 30%. Це сталося через обмеження, пов'язані з пандемією коронавірусної хвороби.

Негативна динаміка четвертого кварталу 2023-го обумовлена рядом факторів, серед яких заклик 300 тисяч резервістів, яким довелося покинути робочі місця. Окрім того, уряду довелось фінансувати будівництво житла для більш ніж 120 тисяч мешканців, яких евакуювали з північних та південних прикордонних районів країни, вказує ЗМІ.

Загалом Ізраїль завершив рік зі зростаючою економікою: його ВВП збільшився на 2% порівняно з попереднім роком. При цьому у 2022-му економіка зросла на 6,5% порівняно з 2021-м.

Напад на Ізраїль 

Вторгнення угруповання ХАМАС в Ізраїль почалося рано вранці 7 жовтня. Країну з сектору Газа атакували до 5 тис. ракет, а окрім того на її територію проникли понад 2500 бойовиків. 

В результаті атаки близько 1200 ізраїльтян були вбиті, а ще сотні взяли в заручники. Повідомлялось, що бойовики хотіли дійти до Західного берега Йордану, щоб "об'єднати" дві палестинські території.

Пізніше стало відомо, що до нападу на Ізраїль можуть бути причетні співробітники ООН.

Теги за темою
Новини України Ізраїль
Джерело матеріала
loader