Дослідники знайшли простий та дуже недорогий метод діагностики раннього діабету
Дослідники знайшли простий та дуже недорогий метод діагностики раннього діабету

Дослідники знайшли простий та дуже недорогий метод діагностики раннього діабету

Дослідники Рурського університету в Бохумі створили новий метод, який за допомогою математичного розрахунку та двох значень, взятих із зразка крові, може у найкоротші терміни виявити у людини ранню стадію діабету.

Потенційно діабет може бути не виявлений у 30% людей, через що пацієнти не одержують передчасного лікування. Частково це пов'язано зі складністю виявлення захворювання на ранній стадії. Сучасні методи діагностики не настільки точні, щоб швидко виявляти діабет. Крім того, завжди існує ризик хибного виявлення.

Разом із закордонними колегами співробітники Рурського університету у Бохумі знайшли новий спосіб раннього виявлення захворювання. Метод, який отримав назву SPINA Carb, покладається на математичне моделювання. Ключові параметри, необхідні для діагностики, - значення інсуліну та глюкози у крові.

"Ми вводимо ці показники в рівняння, що описує цикл контролю метаболізму цукру в організмі, і розбиваємо його відповідно до певної змінної", - заявив Йоханнес Дітріх, співробітник Рурського університету в Бохумі. 

Новий параметр підтверджує теорію динамічної компенсації, за якою збільшена активність бета-клітин підшлункової залози компенсує резистентність до інсуліну у людей з метаболічним синдромом. У результаті SPINA-DI виявився надійнішим і точнішим, ніж інші маркери метаболізму глюкози, що розраховуються. Крім того, він швидше і економічно ефективніший за інші способи.

Джерело матеріала
loader
loader