Ефект вражає: вчені високо оцінили штучну шкіру при лікуванні важких опіків
Ефект вражає: вчені високо оцінили штучну шкіру при лікуванні важких опіків

Ефект вражає: вчені високо оцінили штучну шкіру при лікуванні важких опіків

Науковці з Університету Гранади (UGR) в Іспанії продемонстрували ефективність і життєздатність штучної шкіри під час лікування пацієнтів з великими опіками. Ба більше, розробка не викликає жодних побічних ефектів або серйозних ускладнень.

Історія успіху

Повідомляється, що модель штучної шкіри під назвою UGRSKIN було представлено 2012 року. В її основі – клітини шкіри людини та природні біоматеріали.

Згодом, продемонструвавши потенційну корисність моделі UGRSKIN, команда UGR змогла виготовити цю штучну шкіру фармацевтичної якості для використання в якості лікарського препарату передової терапії (ATMP), що відповідає чинним європейським стандартам якості.

Зараз дивляться

Результати лікування

Після схвалення регулювальними органами UGRSKIN вперше була використана в 2016 році для лікування пацієнта з важкими опіками 70% тіла з хорошими результатами. Відтоді було проліковано загалом 12 пацієнтів (вісім дорослих і четверо дітей), при цьому загальна виживаність становила майже 80%.

За словами вчених, після імплантації модель UGRSKIN швидко зросталася з тканинами пацієнта і майже відразу утворювала епідерміс, дуже схожий на нормальний епідерміс людини, тим самим допомагаючи захистити пацієнта від можливих зовнішніх патогенів.

Крім того, через два місяці після імплантації штучна шкіра була здатна поступово реконструюватися, поки не стала гістологічно подібною до нормальної дерми.

Серйозна проблема лікування опіків

Зазначається, що лікування пацієнтів з важкими опіками є серйозною проблемою охорони здоров’я.

За словами експертів, незважаючи на досягнення сучасної медицини, виживаність хворих із глибокими опіками великих ділянок тіла, як і раніше, дуже низька. Тому необхідно розробити нові, дійсно ефективні методи лікування цих випадків, такі як штучна шкіра.

Отримав опіки 63% тіла

На пресконференції UGR був присутній Альваро Тріго – 28-річний хлопець із Мадрида, який дістав опіки 63% шкіри внаслідок пожежі 2018 року. Через травми він перебував у комі 10 днів і провів чотири місяці в університетській лікарні в Севільї.

З моменту отримання імплантату штучної шкіри, розробленого в UGR, Альваро Тріго організував і провів благодійні спортивні заходи на довгі дистанції.

Зокрема, він піднявся на вершини Кіліманджаро і Монблан, а також переплив Гібралтарську протоку зі зв’язаними ногами.

Джерело матеріала
loader
loader