Давно відомий препарат виявився ефективним для зниження алергічних реакцій у дітей
Давно відомий препарат виявився ефективним для зниження алергічних реакцій у дітей

Давно відомий препарат виявився ефективним для зниження алергічних реакцій у дітей

Препарат під назвою Ксолар, який десятиліттями використовували для лікування алергічної астми та кропив’янки, значно знизив ризик небезпечних для життя реакцій у дітей з важкою харчовою алергією. Йдеться про вплив слідових кількостей арахісу, кеш’ю, молока і яєць.

Ліки, які змінять життя

Повідомляється, що Ксолар уже схвалений Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) для дорослих і дітей віком від одного року з харчовою алергією.

Як зазначають дослідники, це перше лікування, яке радикально знижує ризик серйозних реакцій, таких як анафілаксія, після випадкового впливу різних харчових алергенів.

Зараз дивляться

– Для певної групи пацієнтів із харчовою алергією ці ліки змінять життя, – зазначив директор Юдовудського відділення дитячої алергії, імунології та ревматології в Дитячому центрі Джонса Гопкінса Роберт А. Вуд.

Як проходило дослідження

Зазначається, що дослідження Ксолара, значною мірою фінансоване Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань, вважалося золотим стандартом у медицині: подвійне сліпе рандомізоване рандомізоване плацебо-контрольоване клінічне дослідження.

Дослідження проводили в 10 медичних центрах США, воно охоплювало 177 дітей і підлітків віком від 1 до 17 років, у всіх з яких була алергія на арахіс і щонайменше на два інші продукти, включно з кеш’ю, молоком, яйцями, волоськими горіхами, пшеницею і фундуком.

Щоб бути включеними в дослідження, у них мала бути алергічна реакція на 100 мг або менше арахісового білка (менше половини арахісу) та на 300 мг або менше на два інші продукти зі списку, до якого, серед іншого, входили молоко та яйця.

Учасники були випадковим чином розподілені для отримання ін’єкцій Ксолара або плацебо кожні два-чотири тижні протягом 16-20 тижнів.

Результати

Після завершення фази лікування учасників перевіряли, чи можуть вони переносити слідові кількості харчових алергенів. Зі 118 учасників, які приймали препарат, 67% змогли переносити до 600 мг арахісового білка в разовій дозі.

Це змогли зробити тільки четверо з 59 учасників, які отримали ін’єкції плацебо, або всього 7%.

Статистика

За словами експертів, за останні 20 років поширеність харчової алергії зросла, хоча незрозуміло, чому. Близько 5,5 млн дітей і 13,6 млн дорослих у США страждають на харчову алергію, причому багато хто з них має алергію більш ніж на один продукт.

Майже половина людей з харчовою алергією зазнала важкої, небезпечної для життя реакції. Харчова алергія є причиною близько 30 тис. відвідувань відділень невідкладної допомоги на рік.

Не ідеальне рішення

Тим часом, хоча дехто вітав схвалення Ксолара як прорив, експерти попередили, що це далеко не ідеальне рішення.

За їхніми словами, препарат знижує ризик реакції на сліди алергену, але небезпечні для життя епізоди все ще можливі. Тому пацієнти, як і раніше, повинні ретельно уникати продуктів, які можуть викликати реакцію.

До того ж, препарат непросто приймати: його вводять ін’єкційно кожні два-чотири тижні. Багато людей, особливо діти, не люблять уколи і бояться голок. Але щоб Ксолар був ефективним, пацієнти повинні приймати його регулярно.

Джерело матеріала
loader
loader