Яке свято 28 лютого та чому заборонено підмітати підлогу
Яке свято 28 лютого та чому заборонено підмітати підлогу

Яке свято 28 лютого та чому заборонено підмітати підлогу

У середу, 28 лютого, відзначається День працівників патрульно-постової служби України, День штурманської служби авіації ЗСУ, Всесвітній день кравців та День зубної феї. Церква сьогодні вшановує пам’ять Василя Сповідника.

28 лютого (13 березня за старим стилем) у церковному календрі – день пам’яті преподобного Василя Декаполіта (Сповідника).

Він був візантійським монахом, учнем та сподвижником Прокопія Декаполіта. Жив у Константинополі в одному з монастирів. В той час імператором був Лев III Ісавр, який вів боротьбу з тими, хто вшановував ікони.

Зараз дивляться

Валиль разом з Прокопієм зазнали чимало страждань, їх разом кинули до в’язниці, де вони перебували до смерті імператора. Після визволення Василь прожив ще 10 років, він помер своєю смертю у 750 році.

В Україні сьогодні відзначають День працівників патрульно-постової служби. Свято було засноване у 2010 році.

Підрозділ патрульно-постової служби в Україні був створений у 2006 році. Працівники ППС забезпечують правопорядок у громадських місцях, припиняють правопорушення та допомагають розкривати злочини.

Також 28 лютого відзначають День штурманської служби авіації ЗСУ. Подію було затверджено у 2008 році за ініціативи міністра оборони.

Іменини сьогодні відзначають Нестор, Василь, Микола, Арсен, Купріян, Мелетій, Нифонт, Домніка, Кіра та Марина.

Цього дня не варто робити коштовних покупок та брати гроші в борг. Не можна загадувати бажання чи будувати плани на майбутнє – вони не здійсняться. Також заборонялося підмітати підлогу, щоб не вимести щастя і здоров’я за поріг.

Наші предки цього дня ходили до лісу, щоб принести додому ялинову або соснову гілочку. Її зберігали як символ добробуту в сім’ї та здоров’я.

Часто до цього часу на вулиці вже відчутно тепліло, зі стріх починала капати вода, тому люди говорили: Коли Василь Теплий приходить, зима починає плакати.

  • Немає снігу – скоро потеплішає.
  • На вулиці сонячно – рік буде урожайним.
  • Йде дощ – до хорошої погоди влітку.
  • Похмурий день – вночі чекайте на заморозок.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader