Ґвалтували дівчинку в підвалі: суддя, що виправдала злочинців, хоче працювати в апеляційному суді
Ґвалтували дівчинку в підвалі: суддя, що виправдала злочинців, хоче працювати в апеляційному суді

Ґвалтували дівчинку в підвалі: суддя, що виправдала злочинців, хоче працювати в апеляційному суді

Голова Воловецького районного суду Закарпатської області Оксана Софілканич, після скандальної справи із ґвалтівниками, які знущались з 14-річної дівчинки, хоче зайняти посаду судді апеляційної інстанції.

Про це пише видання Slidstvo.info.

Справа про зґвалтування

Раніше Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) України опублікувала список осіб, які подаються на роботу в апеляційний суд, і серед них була помічена голова Воловецького районного суду Оксана Софілканич.

Зараз дивляться

Вона відома, зокрема, тим, що розглядала справу про зґвалтування у селі Верхні Ворота, що на Закарпатті. Згідно із матеріалами справи, у 2021 році один 14-річний та двоє 15-річних хлопців зґвалтували 14-річну дівчину у підвалі, а сам процес фільмувався на відео і згодом був завантажений в мережу Інтернет.

За даними порталу судової влади, зазначена кримінальна справа розглядалось суддею з кваліфікацією за статтею 152 Кримінального Кодексу України (зґвалтування). Втім, сторона обвинувачення не змогла довести, що підлітки дійсно скоїли цей злочин. Через це прокуратура області змінила обвинувачення на частину 3 ст. 153 КК України (сексуальне насильство).

Вирок суддя Софілканич оголосила підозрюваним 16 березня 2023 року. За рішенням суду, хлопцям було призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, але Софілканич звільнила їх зазначеного ув’язнення, надавши 2 роки іспитового терміну. Крім того, обвинувачених зобов’язали виплатити 60 тис. гривень, як компенсація моральної шкоди, що була завдана потерпілій. Примітно, що захист дівчини казав про 450 тис. гривень.

Згодом апеляційний суд виявив порушення процедури, в рамках якої розглядалось провадження та виносився вирок. Зазначається, що суддя Софілканич не мала змінювати кваліфікацію обвинувачення, а під час допитів не врахувала емоційний стан потерпілої дівчини. Ці порушення і стали причиною, чому Закарпатський апеляційний суд скасував вирок Софілканич. Зараз справу розглядає новий склад суду.

Справа про хабар

Інша справа стосується Михайла Попелича, очільника однієї з об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Закарпатської області, який є членом партії Слуга народу.

Ще у 2020 році Служба безпеки України затримала Попелича на хабарі. За даними СБУ, очільник ОТГ взяв 80 тис. грн у переможця державного тендеру, який передбачав ремонт місцевих доріг.

Рішенням судді Софілканич Попелич був виправданий, оскільки сторона обвинувачення не довела винуватість політика. Крім того, суддя зобов’язала повернути 60 тис. гривень ймовірного хабаря власнику.

Фото: Slidstvo.info

Теги за темою
Суд Закарпаття
Джерело матеріала
loader
loader