Євросоюз посилить контроль за експортом українського зерна
Євросоюз посилить контроль за експортом українського зерна

Євросоюз посилить контроль за експортом українського зерна

Єврокомісар з транспорту називає закриття кордонів "негарною ідеєю".

Європейський Союз посилить перевірки дотримання перевізниками своїх зобов’язань під час вивезення зерна з України, щоб відреагувати на занепокоєння фермерів, які організували акції протесту на кордонах.

Про це заявила в коментарі Reuters єврокомісар з транспорту Адіна Валеан.

За її словами, закриття кордонів ніколи не є гарною ідеєю, “тим більше кордонів із сусідом, який так потребує зв’язку”. 

“Поки угоди виконуються правильно, проблем бути не повинно, і ми працюємо над посиленням виконання. Іншими словами, ми повинні перевірити, переконатися, що оператори не порушують угоди, що вони можуть здійснювати лише двосторонні операції, що вони мають право транзиту”, – додала єврокомісар. 

Крім того, Адіна Валеан підкреслила, що країни ЄС виграють від торгівлі з Україною. Єврокомісар наголосила, що експорт автомобільним транспортом з Польщі, Румунії та Словаччини в Україну зріс на двозначні числа і перевищив зростання поставок товарів з України в ці країни. 

Це, за її словами, "показує, що існує вигідний обмін для країн, які мають спільний кордон".

Як відомо, фермери протестують у всій Європі через низку скарг, включно з тим, що вони називають “недобросовісною конкуренцією” з боку України.

В сусідніх з Україною країнах стверджують, що постраждали від кроків ЄС відкрити “шляхи солідарності”, відмовившись від митних зборів і запровадивши інші заходи, щоб допомогти Україні доставити своє зерно на ринок під час повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, Польща може запровадити заборону на імпорт нових українських товаріву разі, якщо Європейський Союз не запропонує жодного вирішення проблеми для польських фермерів.

Джерело матеріала
loader