Звична овочева продукція стає все менш доступною через активне зростання цін. Так, в Україні суттєво подорожчали капуста, болгарський перець та часник. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".
Українські фермери підвищили ціни на білокачанну капусту через активізацію попиту та нестачу продукції на ринку. Ця ситуація дозволила збільшити вартість у середньому на 26% - відвантаження здійснюються по 8-12 гривень за кілограм.
Незважаючи на активне подорожчання капусти, цінник на неї в середньому на 33% нижчий, ніж за аналогічний період минулого року. Гравці ринку вважають, що фермери й надалі намагатимуться підвищувати ціни на овоч, оскільки запаси якісної продукції у сховищах активно скорочуються.
Водночас у супермаркетах спостерігається зростання цін на іншу популярну продукцію. Так, середня вартість болгарського перцю досягла позначки 222,53 гривні за кілограм. За місяць цінник зріс на понад 50 гривень.
Також відчутно додав у вартості часник. За даними моніторингу, середній цінник збільшився з 137,17 до 171,75 гривні за кілограм.
Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, хто собі може таке дозволити: українців шокували новими цінами на ковбасу, сир та яйця.