З настанням весни в Україні очікується, що асортимент продуктів стане різноманітнішим та доступнішим. У лютому ціни на продукти були схильні до коливань: щось подорожчало, щось здешевіло, і це, у свою чергу, створило нестабільність на ринку.
Експерти кажуть, що це пов'язано з балансом попиту та пропозиції, а також із досягненням піку цін для деяких товарів.
На початку весни ціни на окремі овочі можуть піднятися на 2-7%, повідомляє джерело. Це зростання залежатиме від різних факторів, таких як зміни у попиті та пропозиції, інфляція, погодні умови та світові тенденції.
Якість овочів та фруктів, що знаходяться у сховищах, також значно вплине на ціноутворення.
Експерти виділяють кілька категорій продуктів із різними рівнями ризику інфляції. Серед товарів з вищим ризиком у лютому знаходяться риба та морепродукти, хліб та хлібобулочні вироби, молоко та молочні продукти, алкоголь.
У той час як соняшникова олія, м'ясо та птиця, крупи та бобові, яйця та цукор вважаються менш ризикованими та можуть залишитися серед товарів із більш стійкими цінами.
Щодо молочної продукції прогнози суперечливі, але ціни на неї, як і раніше, показують своє зростання. Позитивно експерти відзначають стабільну ціну цитрусових – лимони, грейпфрути та апельсини.
Внутрішнє виробництво також сприятливо впливає ціни на деякі фрукти і ягоди, що компенсує труднощі виробників-експортерів.
Раніше ми писали про "Чорний список" від поляків: які продукти можуть зникнути