Львівські хірурги видалили у підлітка пухлину, яка могла спричинити зупинку дихання
Львівські хірурги видалили у підлітка пухлину, яка могла спричинити зупинку дихання

Львівські хірурги видалили у підлітка пухлину, яка могла спричинити зупинку дихання

Хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова провели складну операцію, під час якої видалили пухлину на шиї у 15-річного хлопця.

Про це медзаклад повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Львівські лікарі видалили на шиї 15-річного хлопця пухлину, яка могла вбити його будь-якої миті”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що операція була дуже ризикованою, адже пухлина розташувалась у місці сплетінь життєво важливих судин і нервів. Вона могла спричинити зупинку дихання або інсульт. Тож хірурги дитячої лікарні зважили всі ризики та взялися за це надскладне втручання.

Львівські хірурги видалили у підлітка пухлину, яка могла спричинити зупинку дихання - Фото 1

Пацієнт – 15-річний Артем із Одеси. Коли розпочалася війна, хлопець з родиною виїхав за кордон. Якраз перебуваючи за кордоном, підліток помітив у себе на шиї припухлість. З часом вона збільшилася до розміру невеликого курячого яйця. За кордоном хлопцеві зробили УЗД і сказали, що це може бути пухлина. Родина повернулася до Одеси, і вже вдома юнака дообстежили, провели МРТ і КТ та підтвердили підозри іноземних спеціалістів.

Львівські хірурги видалили у підлітка пухлину, яка могла спричинити зупинку дихання - Фото 2

На момент останнього передопераційного обстеження, новоутвір був уже розміром з грушу та відчутно стискав дихальні шляхи. Діаметр трахеї юнака звузився аж у чотири рази – до 6 міліметрів. Тоді як норма – від 1,6 см до 2,5. Без термінового втручання пухлина могла просто задушити Артема.

Після підтвердження, що пухлина доброякісна, лікарі почали надскладне хірургічне втручання. Хлопця оперували під мікроскопом, щоб не пошкодити судини та зберегти життєво необхідні нерви. Крім цього, львівські спеціалісти використали спеціальні ультразвукові ножиці, бо це обладнання самостійно підбирає необхідну температуру нагріву тканин і мінімізує крововтрату.

У медзакладі поінформували, що операція тривала близько трьох годин. Команді дитячих хірургів вдалося не зачепити жодних життєво важливих судин і нервів та повністю видалити пухлину. 

Тепер Артем абсолютно здоровий і вже повернувся в Одесу. 

Як повідомляв Укрінформ, у Рівненській обласній лікарні вперше видалили пухлину в головному мозку пацієнта, який перебував у свідомості.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader