Захист немовляти з перших днів життя: педіатриня про обов’язкові щеплення в пологовому
Захист немовляти з перших днів життя: педіатриня про обов’язкові щеплення в пологовому

Захист немовляти з перших днів життя: педіатриня про обов’язкові щеплення в пологовому

Педіатриня Тетяна Тульчак наголошує, що єдиний надійний спосіб захистити щойно народжене немовля від небезпечних хвороб, з якими дорослі вже навчилися боротися, зробити щеплення малюку – від гепатиту В і БЦЖ. Їх не слід боятися і не варто відтерміновувати.

Перша доба – щеплення проти гепатиту B

Дитина з вагою понад 2 кг отримує в першу добу життя своє перше щеплення — проти гепатиту В. Вакцина містить тільки білок вірусної оболонки — цього достатньо, щоб організм відреагував та сформував імунну відповідь.

Вірус гепатиту В — надзвичайно заразний та доволі стійкий у зовнішньому середовищі. Зараження може відбутись, зокрема, через нестерильні інструменти або під час пологів від матері.

Зараз дивляться

Саме тому, пояснює лікарка, всі вагітні проходять обстеження на гепатит В.

Другу дозу вакцини проти гепатиту В дитина отримає у 2 місяці, третю — у 6.

Третя-п’ята доба життя – вакцинація проти туберкульозу (БЦЖ)

Наступне обов’язкове щеплення роблять всім дітям масою 2,5 кг і більше. Це вакцинація для профілактики туберкульозу – БЦЖ. Її не можна робити раніше 48 годин після народження.

Вакцина БЦЖ містить бактерії, які не здатні до розмноження та не можуть викликати хворобу, а от натренувати імунну систему людини в змозі.

Мами повинні знати, що через 4–6 тижнів після вакцинації, або пізніше на місці щеплення розвивається специфічна реакція у вигляді припухлості розміром орієнтовно 10 мм.

– Це абсолютно нормально. Із часом там утворюється кірочка, яка кілька разів злущиться і залишить по собі невеликий рубчик, – пояснює Тульчак.

Що робити, якщо дитину не вакцинували в перші дні

На жаль, зазначає педіатриня, у сьогоднішніх воєнних реаліях не всі діти можуть одразу після народження отримати щеплення.

Якщо від народження дитини минуло два місяці, то перед імунізацією БЦЖ треба провести пробу Манту. У разі негативної реакції дитину вакцинують, дотримуючись інтервалу – один місяць до та після інших щеплень.

Якщо малюк своєчасно не був вакцинований проти гепатиту В, першу дозу дитина має отримати у віці два місяці.

Наступні щеплення проводять відповідно до індивідуального графіка, який складає педіатр чи сімейний лікар.

Джерело:

Джерело матеріала
loader
loader