Операція у два проколи: львівські медики вперше виконали унікальну операцію і врятували чоловіка
Операція у два проколи: львівські медики вперше виконали унікальну операцію і врятували чоловіка

Операція у два проколи: львівські медики вперше виконали унікальну операцію і врятували чоловіка

Уперше спеціалісти Лікарні Святого Луки міста Львова виконали біфуркаційне стентування черевної аорти. Тобто, замість відкритого та об’ємного хірургічного втручання виконали операцію у два проколи. Про це інформували Варта 1  у прес-службі лікарні.

Медики врятувати пацієнта з величезною аневризмою в найменш травматичний спосіб.

Пацієнт, 64-річний Павло Перепечаєв з міста Вараш Рівненської області з юності страждає на гіпертонічний криз - раптове підвищення артеріального тиску. Вже у 20-річному віці його показники інколи сягали 220/180. З віком недуга турбувала його все частіше і стала хронічною.

Фото надані пресслужбою лікарні

Аби не допустити найгіршого, чоловік мусив щодня вимірювати тиск, приймати ліки та часто звертатися до лікаря. Пів року тому до звичних симптомів додалися ще й постійна задуха та біль у спині. І медики тамтешньої лікарні виявили у пана Павла значне порушення кровотоку в аорті черевного відділу і порадили негайно звернутися до лікарів, які займаються такими патологіями. Пан Павло вирішив лікуватися у львівських спеціалістів Першого медоб’єднання Львова, бо чув, що тут беруться за найважчих пацієнтів і мають значний досвід лікування порушень кровотоку. І після дообстеження наші медики діагностували у пацієнта аневризму аорти черевного відділу. Тобто, локальне розширення найбільшої артеріальної судини. В здорової людини діаметр аорти становить 3 см, в той час як у пана Павла - аж 12 см.

Аневризма ось-ось могла розірватись, що призвело б до неминучої загибелі пацієнта.

Потрібно негайно оперувати. Тож судинні хірурги вирішують оперувати пацієнта ендоваскулярно – через два міні-доступи у стегнових артеріях.

І у такий спосіб провести біфуркаційне протезування, тобто імплантацію «розгалуженої» стент-системи.

Фото надані пресслужбою лікарні

Цю методику, яка належить до високотехнологічної медичної допомоги, застосовують при складних судинних ураженнях в місцях роздвоєння кров'яного русла. Та оскільки біфуркаційне протезування є надто дороговартісним для медичної системи, то застосовують його не часто.

Інтервенційні хірурги лікарні Святого Луки виконували таку операцію - вперше! Все минуло успішно.

Завдяки тому, що спеціалісти обрали для лікування пана Павла найменш травматичний спосіб-уже на третій день після операції чоловіка виписали з лікарні

 Аневризма  це патологічне розширення стінок кровоносних судин, зазвичай артерій. Ділянка стінки судини, ураженої аневризмою, ослаблена і може розширюватися аж до розриву, викликаючи кровотечу.

Найбільш небезпечними вважаються аневризми артерій головного мозку і аорти, так як вони можуть призвести до інсульту або фатальної кровотечі протягом декількох хвилин

Операція у два проколи: львівські медики вперше виконали унікальну операцію і врятували чоловіка - Фото 1

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Джерело матеріала
loader
loader