Чиє свято Масниця: історія походження та традиції
Чиє свято Масниця: історія походження та традиції

Чиє свято Масниця: історія походження та традиції

Масляна (Масниця) є одним з традиційних весняних свят, яке відзначають в багатьох країнах світу. Україна має багату культурну спадщину і зараз позбувається російського контексту свята, повертає його справжню назву та відроджує істинний символізм та традиції.

Факти ICTV дослідили історію походження Масляної (Масниці) та які ритуали їй притаманні.

Масляна (Масниця) – чиє свято

Цього року українці відзначатимуть Масний тиждень з 11 до 17 березня. Свято сягає корінням дохристиянських часів та бере початок в традиціях, що пов’язані з природним циклом року, завершенням зими та початком весни як символу нового життя.

Зараз дивляться

Ці обряди носять карнавальний характер, відзначаються яскравими народними гуляннями, розвагами та ритуалами проводів холодів. Важливою частиною святкування було спалювання опудала зими.

Символи Масляної (Масниці)

Довгий час вважалося, що головною традицією в Україні на свято є випікання млинців – символу сонця. Проте етнографи та історики наголошують на тому, що цей звичай є впливом Росії, яка намагалася насадити тут свої ритуали.

Насправді українці завжди у цей час їли вареники з солоним сиром та медовою поливкою, гречаники та налисники із сирною начинкою.

Раніше ми детально розповідали про те, , як воно мінялося під тиском Російської імперії та що слід робити українцям щоби повернути давні сенси.

Не забуваймо, що наша країна набагато старша за північного сусіда. Тож маємо знати свої традиції та звичаї, аби плекати українське та зажди памʼятати, хто ми є.

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader