Яке свято 9 березня і чому предки пекли пиріжки у формі птахів
Яке свято 9 березня і чому предки пекли пиріжки у формі птахів

Яке свято 9 березня і чому предки пекли пиріжки у формі птахів

Сьогодні, 9 березня, в Україні відзначають День народження Тараса Шевченка та День землевпорядника. У світі відзначають Міжнародний день діджея. Віряни ж вшановують пам’ять 40 мучеників Севастійських (День сорока святих), також на цю дату припадає М’ясопусна батьківська субота.

Яке сьогодні свято – 9 березня 2024 року

Згідно з новоюліанським календарем, віряни 9 березня вшановують пам’ять 40 мучеників Севастійських (День сорока святих). Вони були воїнами-християнами, які прийняли мученицьку смерть за віру в Христа в Севастії 320 року за часів імператора Ліцинія.

Родом мученики були з Каппадокії та входили до складу римського Блискавичного легіону. Воєначальник Агрікола зажадав від них принесення жертви язичницьким богам, але всі вони відмовилися. Потім римські воїни роздягнули їх і змусили стояти на вкритому льодом озері. Поруч також розташували лазню, щоб той, хто відмовиться від віри, міг у ній зігрітися.

Зараз дивляться

Простояли воїни всю ніч, на ранок один із них побіг до лазні, але одразу ж помер. Інші ж довго не замерзали, а тому римські воїни спалили їх, скинувши обвуглені кістки у воду.

Згідно з житієм, мученики з’явилися уві сні блаженному Петру і повеліли йому поховати їхні останки. Єпископ Севастійський виконай їхнє прохання.

Також 9 березня М’ясопусна батьківська субота. 9 березня необхідно згадувати не тільки померлих родичів і близьких, а й молитися за упокій душ усіх православних християн, зокрема загиблих або тих, що померли раптово і не поховані.

Який сьогодні, 9 березня, день в Україні

9 березня в Україні відзначають День народження Тараса Шевченка. У 2024 році легендарному поету виповнилося б 210 років. Він є національною легендою нашої країни, знають його і далеко за межами її.

Творчість Шевченка актуальна донині. Поета постійно цитують і налагоджують його рядки на музику.

Також сьогодні відзначають День землевпорядника. Це професійне свято тих, хто здійснює державну політику в галузі земельних відносин та використання земель. Його дата щороку різна, оскільки припадає на другу суботу березня.

Хто святкує День ангела 9 березня 2024 року

9 березня іменини відзначають Валерій, Дмитро, Іван, Кирило, Леонтій, Михайло, Микола, Олександр, Олексій, Петро, Сергій, Тарас, Ян, Олександра, Наталія.

Що не можна робити 9 березня 2024 року

  • Не можна відмовляти в допомозі та милостині тим, хто просить і потребує.
  • Не варто під час відвідування кладовищ залишати на могилах різні частування і спиртні напої.
  • Не потрібно позичати та брати в борг великі суми.
  • Не варто лаятися, конфліктувати, ображати й ображатися.
  • Не можна займатися важкою фізичною працею і рукоділлям.
  • Слід утриматися від надмірної скорботи.
  • Не можна влаштовувати гучні застілля і веселитися.

Що можна робити сьогодні

У М’ясопусну батьківську суботу заведено відвідувати церкву. У храмах цього дня вшановують усіх покійних.

Також у 40 мучеників Севастійських віряни ставлять 40 свічок і б’ють стільки ж поклонів. Наші предки цього дня пекли пиріжки у формі птахів – 40 штук, а тому народна назва свята Жайворонки. Булочки роздавали дітям, вішали на дерева або дарували сусідам, щоб свійська птиця була здорова.

Ще цього дня топтали ряст абсолютно всі, адже вірили, що тоді цілий рік будуть здоровими.

Народні прикмети на 9 березня 2024 року

  • Якщо в 40 святих синиця заспівала – скоро прийде тепло.
  • Випав сніг – на Великдень буде холодно.
  • Гарна погода – найближчі 40 днів не буде холодно.
  • Качки та гуси ховають голову під крило – чекайте холодів.
  • Прилетіли птахи – до гарного врожаю.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader