Індійському художнику, який втратив обидві руки, приживили жіночі кінцівки – операція тривала 12 годин
Індійському художнику, який втратив обидві руки, приживили жіночі кінцівки – операція тривала 12 годин

Індійському художнику, який втратив обидві руки, приживили жіночі кінцівки – операція тривала 12 годин

Операцію з трансплантації кінцівок провели у лікарні Sir Ganga Ram у Нью-Делі. Вона тривала 12 годин і була надзвичайно складною.

11 хірургів оперували 12 годин

Команда з 11 лікарів на чолі з доктором Махеш Мангалом, та доктором Сварупом Сінгхом Гамбхіром ювелірно приєднала кожен компоненти рук посмертної донорки, включаючи кістки, артерії, вени, сухожилля, м’язи, нерви та шкіру, до культь 45-річного художника.

– Ми спершу зафіксували кістки пластинами та гвинтами, а потім зафіксували м’язи, а потім артерії та нерви, – розповідає доктор Гамбхір.

Хірург додав, що точність, знання та досвід були ключовими для забезпечення бездоганної інтеграції трансплантованих рук у тіло пацієнта.

Зараз дивляться

Індійський художник Радж Кумар втратив обидві руки в трагічній аварії у 2020 році – чоловіка, що перетинав залізничну колію на своєму велосипеді, збив потяг.

Експерти вважали, що художнику доведеться жити з протезами до кінця життя, але Кумар плекав надію на пересадку кінцівок.

У художника будуть жіночі руки

До того ж він знав, що у лютому 2023 року лікарня Sir Ganga Ram стала першою лікарнею в північній Індії, яка отримала дозвіл на проведення операцій з трансплантації рук.

А невдовзі з’явився і потенційний донор. Міна Мехти, колишня директорка школи з Нью-Делі, у якої була оголошена смерть мозку, залишила заповіт, де заповідала, у разі смерті, віддати її органи для пересадки.

Нирки, печінка та рогівка жінки врятували трьох людей. А руки повернули радість життя художнику.

– Усі показники Кумара і Мехти співпадали, це робило його ідеальним кандидатом для трансплантації, — розповів доктор Гамбхір.

Кумар переніс операцію добре, за шість тижнів успішно відновився.

І, нарешті 7 березня його виписали з лікарні.

Доктор Махеш Мангал, зазначив, що після пересадки чоловікові доведеться довічно приймати імунодепресанти та ліки проти відторгнення.

Проте вже за кілька місяців художник зможе повністю опанувати свої нові руки, рухати зап’ястями та кистями, відчувати біль і тепло. Можливо, зможе і повернутися до малювання.

Джерело і фото:

Теги за темою
Індія
Джерело матеріала
loader
loader