Оскарження рішення МСЕК: як це можна зробити
Оскарження рішення МСЕК: як це можна зробити

Оскарження рішення МСЕК: як це можна зробити

Оскарження рішення МСЕК: як це можна зробити

Відповідь дали у МОЗ.

Під час воєнного стану для українців спростили процедуру проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). В цей період МСЕК працює за принципом екстратериторіальності. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, чи можна оскаржити рішення МСЕК.

Як оскаржити рішення МСЕК

У МОЗ зазначили, що якщо людина вважає рішення МСЕК невідповідним, його можна оскаржити. Спочатку це зробити можна зробити в досудовому порядку. Якщо ж і надалі людина не буде згодна з результатом – потрібно звернутися до суду.

Щоб оскаржити рішення МСЕК у досудовому порядку, необхідно:

  • Пройти повторний огляд. Для цього треба написати заяву до тієї ж комісії, де людина проходила огляд, або центральної чи обласної комісії. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.
  • Звернутися до Центральної МСЕК. Якщо людина не погоджується з новим рішенням, то може подати оскарження до Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Міністерства охорони здоровʼя України.
  • Пройти обстеження в науково-дослідних установах. У складних випадках МСЕК може направити на медико-соціальне експертне обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) або Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

У МОЗ пояснили, що після обстеження ці установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

«Якщо ви і в цьому випадку вважаєте отриманий результат неправомірним, ви можете оскаржити його в суді», – додали у відомстві.

Щоб оскаржити рішення МСЕК у судовому порядку, треба звернутися до адміністративного суду за місцем проживання чи фактичного перебування, або за місцем знаходження МСЕК.

Термін на звернення до суду становить не пізніше шести місяців з дня отримання рішення МСЕК, яке ви вважаєте неправомірним.

«Якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, звертайтеся телефоном до контакт-центру  МОЗ: 0-800-60-20-19», – йдеться у повідомленні.

Раніше у Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, які документи треба мати під час проходження МСЕК.

Джерело матеріала
loader
loader