Цього року Великий піст для православних розпочинається 18 березня та триватиме до 4 травня. Нині люди не їдять м'ясо та молочні продукти, менше розважаються та не святкують.
Піст закінчується перед Великоднем, тож 5 травня можна повертатися до звичайного життя.
Великий піст розділений на кілька частин:
- Спочатку йде Чотиридесятниця, яка триває 5 тижнів плюс 5 днів.
- Потім настає Лазарєва субота, за нею – Вхід Господній до Єрусалиму, відомий як Вербна неділя.
- І наприкінці - Страсний тиждень перед Великоднем, що триває 6 днів.
Що дозволяється їсти в пост:
Горішки та насіння: вони малі, але в них багато жирів, вітамінів, мінералів. А ще кальцій можна знайти не тільки в молоці, а й у таких речах як тофу, тахіні та в зелені.
Зручно мати список продуктів у телефоні, щоб у магазині знати, що купувати. Також тримайте під рукою рецепти безм'ясних страв, як запіканки або котлети, щоб завжди могло приготувати щось смачне та поживне.
Щодня спробуйте їсти якомога менше того, до чого ви звикли, наприклад, м'ясу або солодкому. І спробуйте готувати на пару – так легко перейти на новий спосіб харчування і це буде краще для вашого здоров'я.
Під час Великого посту важливо не тільки їсти правильно, а й очищати свою душу:
- Проводити більше часу у молитві та читати Біблію.
- Найчастіше ходити до церкви.
- Подумати про свої помилки.
- Бути уважним до своїх думок і вчинків: не вихваляйтеся, не заздріть іншим і не судіть нікого.