Що треба робити у день весняного рівнодення 2024: звичаї та прикмети
Що треба робити у день весняного рівнодення 2024: звичаї та прикмети

Що треба робити у день весняного рівнодення 2024: звичаї та прикмети

День весняного рівнодення – це свято і рідкісне астрономічне явище. Цього дня сонячні промені потрапляють під прямим кутом на екватор, а тривалість для і ночі вирівнюється.

У 2024 році подія припадає на 20 березня, 5.06 за київським часом.

День весняного рівнодення: історія

У стародавніх слов’ян це свято мало сакральне значення. Вважалося, що це бог Сонця спускається на Землю, щоб подивитися, як у нас справи і допомогти вирішити наші проблеми. Навесні все поступово очікує, і наші пращури готувалися до роботи в саду чи городі.

Зараз дивляться

Цього також заведено пекти печиво у формі жайворонків, влаштовувати ярмарки і просто веселитися. Не тільки на Івана Купала стрибають через багаття – молоді хлопці також перетягували канат, і переможці опинялися під заступництвом природи.

Ближче до вечора починали палити багаття, і дивилися на полум’я – його воно високо піднімається, то життя буде щасливим у найближчий рік. Уже вночі було прийнято котити з гори в річку палаючі колеса – символи Сонця.

Обряди в День весняного рівнодення

Наші пращури також спалювали опудало Марени, щоб позбутися всього старого і непотрібного. Щоправда, в сьогоднішніх реаліях краще просто викинути все те, що просто припадає пилом вдома без діла.

Також прийнято було пекти символ свята – млинці. Однак врахуйте, що вже розпочався Великий піст, тому вірянам варто утриматися від цієї традиції.

Прикмети на День весняного рівнодення

  • Хмари швидко і високо пливуть – чекайте гарної погоди.
  • 20 березня на вулиці тепло – заморозки остаточно пішли.
  • На вулиці хуртовина і сильний вітер – чекайте гарного врожаю.

Що не можна робити в День весняного рівнодення

У цей день заборонено думати про погане, бажати поганого іншим людям і лаятися з близькими. З’ясування стосунків ні до чого доброго не приведуть. День весняного рівнодення – це радісне свято, тому не можна сумувати.

Березень уже скоро закінчиться, і його замінить квітень. Новий місяць принесе нам багато свят, і це привід зібратися з сім’єю і відпочити. Календар свят квітня 2024 можна подивитися на Фактах ICTV.

Джерело матеріала
loader
loader