Важлива віха в медицині: у США людині вперше успішно пересадили нирку свині
Важлива віха в медицині: у США людині вперше успішно пересадили нирку свині

Важлива віха в медицині: у США людині вперше успішно пересадили нирку свині

Лікарі Массачусетського центру загальної трансплантації (MGH) у Бостоні провели чотиригодинну операцію з пересадки нирки генетично модифікованої свині людині-реципієнту. Це стало важливою віхою в медицині, яка може допомогти тисячам людей, що страждають від ниркової недостатності.

Кульмінація зусиль

Хірурги, які спостерігали за процедурою, назвали трансплантацію успішною. Очікується, що пацієнта незабаром випишуть.

– Успіх цього трансплантата є кульмінацією зусиль тисяч учених і лікарів протягом кількох десятиліть, – сказав директор Центру клінічної толерантності до трансплантатів Легоррета Тацуо Кава.

Зараз дивляться

Генетично модифікована нирка

Зазначається, що понад п’ять років науковці з MGH та біотехнологічної компанії eGenesis співпрацювали в розробці генетично модифікованої нирки для трансплантації.

Дослідники видалили шкідливі гени з нирок тварини та інактивували ретровіруси в донора-свині, які потенційно могли викликати інфекції в людей.

Науковці також додали людські гени в нирку, щоб підвищити її сумісність із будь-якими реципієнтами-людьми.

Хто отримав нирку

Генетично модифіковану нирку отримав 62-річний Річард Слейман, який жив із термінальною стадією ниркової недостатності, коли нирки перестають функціонувати.

Коли в нього вперше почали відмовляти нирки, його помістили на діаліз на сім років, потім у 2018 році зробили трансплантацію нирки, але йому довелося відновити діаліз у травні 2023 року після того, як донорська нирка перестала функціонувати.

Пізніше почалися ускладнення від діалізу, які потребували госпіталізації та хірургічного втручання.

Слейман сказав, що лікарі MGH ретельно пояснили йому операцію, яка, на його думку, була важливішою, ніж він сам.

– Я бачив у цьому не тільки спосіб допомогти собі, а й спосіб дати надію тисячам людей, яким потрібна трансплантація, щоб вижити, – сказав він у своїй заяві.

Повідомляється, що Слейман добре одужує, пересаджена нирка виробляє сечу, пацієнт зміг припинити діаліз і прогулятися лікарнею.

Ксенотрансплантація

Трансплантація органів тварин людині, також відома як ксенотрансплантація, може дати надію тисячам людей, які все ще очікують на донорство органів.

За даними Об’єднаної мережі з обміну органами (UNOS), яка курує систему трансплантації органів у США, понад 100 тис. американців очікують на трансплантацію органів. Нирки є найбільш затребуваним органом для трансплантації.

Попередні ксенотрансплантації були ризикованими. Двом пацієнтам на пізніх стадіях захворювання було трансплантовано серця від свиней у 2022 і 2023 роках, але обидва померли незабаром після процедури.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader