Чи дійсно приватні стоматологічні клініки краще за державні?
Чи дійсно приватні стоматологічні клініки краще за державні?

Чи дійсно приватні стоматологічні клініки краще за державні?

Лікування зубів для більшості людей — це стрес, пов’язаний з очікуванням болю, страхами з дитинства та необхідністю витрачати значні кошти. Відповідно, прагнення хоч якось зменшити цей стрес виправдане, а медіа обіцяють найкращі умови та виключення страху тільки в приватних клініках. Де ж правда і яка стоматологічна клініка краща? Аби дати відповідь, порівняємо чотири головні критерії.

Вартість

У 2024 році в Україні розцінки на послуги державних стоматологічних лікарень майже не поступаються прайсам у приватних закладах, якщо йдеться про обслуговування у великих містах. Якщо ж ви звернетеся до стоматолога в невеликому населеному пункті чи навіть у селі, звісно, ціни в державних лікарів будуть більш доступні.

Доступність за часом та локацією

Ця особливість випливає з попередньої:

  • У великих містах, особливо в Києві, будь-яка стоматологічна клініка, як приватна, так і державна, доступна пацієнтам у робочий час. Деякі з них надають послуги навіть у вихідні та святкові дні. Але державні заклади частіше надають допомогу цілодобово.
  • Якщо ж говорити про невеликі міста, то зазвичай вибір менший. Тут уже краще проаналізувати, чи зручний для вас час роботи дантиста та чи маєте ви змогу дістатися до нього в короткий час.
  • У селах зазвичай є один державний стоматологічний кабінет, а от вибору немає. Їхати в інший населений пункт навіть власним транспортом недешево, а автобуси наразі мають не дуже стабільний графік і охоплюють не всі села своїми маршрутами.

Якість

Найважливіший критерій — саме якість. Тут усе дуже відносно й розглядати треба не в розрізі «державна чи приватна стоматологічна клініка», а окремо конкретну організацію і навіть окремих лікарів. Буває так, що в державній стоматології працює дантист із золотими руками й добрим серцем, а буває, що й у приватному стоматологічному кабінеті використовують матеріали низької якості та працюють без уваги до психологічного стану пацієнта. Тож варто відкинути стереотипи та переглянути відгуки й рекомендації в інтернеті про заклад, який вас цікавить. Наприклад, у Києві багато позитивних відгуків має стоматологічна клініка MySmile.

Чи дійсно приватні стоматологічні клініки краще за державні? - Фото 1

Сервіс

На жаль, державні заклади поки що пропонують тільки базовий рівень сервісу, хоча й бувають виключення. У цьому питанні багато залежить від фінансування стоматології та від активності її керівництва. Тут зазвичай є довгі черги, необхідність купувати плівку для рентгену старого типу, не використовуються анестетики останнього покоління і т.ін. Проте, якщо є попередній запис, можна розраховувати на те, що очікування в черзі буде трохи коротшим.

Приватні клініки в плані сервісу у 90 % випадків кращі:

  • Є адміністратор, який веде запис та відповідає на питання.
  • Ретельніше слідкують за чистотою приміщень.
  • Сучасний ремонт та приємна атмосфера, включно з вбиральнею.
  • Деякі заклади безкоштовно надають бахіли та воду.
  • Зазвичай є безкоштовна мережа Wi-Fi для пацієнтів, які приїхали трохи раніше та чекають на прийом.
  • Черга за записом без довгого очікування.
  • Сучасне обладнання, у т.ч. комп’ютерний метод рентгену, для якого не потрібна плівка.
  • Іноді — можливість лікування під мікроскопом та навіть уві сні.
  • Сучасні матеріали — безпечні та ефективні.
  • Високі стандарти обслуговування для всіх співробітників.

Підсумовуючи, однозначно неможливо обрати, який варіант краще — державна чи приватна стоматологічна клініка. Варто проаналізувати доступні вам заклади за основними критеріями, і відповідь знайдеться згідно з вашими умовами та можливостями.

Джерело матеріала
loader
loader